Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-meteorologen: Snön är på väg in

/
  • Tomas Mårtensson blickar upp mot himlen och ser var snön kan vara någonstans. Landslagsmeteorologen spår snö om några timmar.

Snön är på väg. Frågan är bara när den kommer. Några timmar före start i herrstafetten stöter vi ihop med svenskarnas meteorolog Tomas Mårtensson. Enligt honom är snöfallsrisken överhängande.

Annons

– Vi vet att ovädret rör sig här i närheten. Just nu (10-tiden) är det Vasaloppsspåren som får påspädning. Frågan för mig och alla andra här i Falun är förstås: När drar snön in över Lugnet?

Tomas Mårtensson är ute och mäter både temperatur och diverse luftfuktigheter när vi stöter ihop med honom några timmar före herrstafetten. Det var svenska landslagets meteorolog som hade bästa fingertoppskänslan inför Charlotte Kallas guldlopp. Hans profetior om snöfallet i tisdags gav då vallarna värdefull information.

Parallellt ignorerade då norrmännen den överhängande snöfallsrisken med en jätteflopp som följd.

Nu är han som vanligt ute på sin förmiddagsrunda med diverse instrument och anteckningsblock. Själv vill han dock tona ner sin roll.

– Ja, jag kunde i tisdags tala om när det skulle börja snöa, men det var väl inte så märkvärdigt. Charlotte Kalla hade nog vunnit ändå, menar han.

När det gäller dagens herrstafett är vädret på Lugnet vanskligt. Alla spår snö.

– Det kniviga är att veta när den börjar falla. Här gäller att kolla både ute i naturen och framför dataskärmen, menar han och skyndar in från spår till sitt kontor.

– Värsta scenariot är en dryg halvdecimeter, spår han och håller upp tummen och pekfingret för att måtta fram den hypotetiska snömängden i stafettspåren.

I vardagslag jobbar Tomas Mårtensson som forskare på FOI. Men han är även anställd på deltid av Sveriges olympiska kommitté, SOK.

– Jag har varit på alla olympiska sommar- och vinterspel sedan Lake Placid 1980, berättar han.

Under sommarspelen hjälper han bland annat seglarna att mäta vindar och annat under OS-regattorna. Skidskyttelandslaget är ett annat gäng som brukar få Tomas Mårtenssons hjälp, men nu är det längdlandslaget som får ta del av alla hans väderkunskaper.

Annons