Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen justerar eldningsförbudet i länet – nu kan du grilla på din tomt

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

I två dagar rådde totalt eldningsförbud i länet men nu har länsstyrelsen justerat eldningsförbudet från totalt till generellt eldningsförbud. Trots den höga brandrisken är det därmed tillåtet att grilla på den egna tomten.

Justeringen i eldningsförbudet gäller från klockan 15 i dag, måndag 30 juli.

"Brandrisken är fortsatt hög och eldningsförbud råder fortfarande när det gäller eldning utomhus, även vid särskilt iordningställda grillplatser samt vid användande av portabla sprit- och gasolkök" skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

[+] Skorstenen är det enda som finns kvar av jaktlagets stuga i Fågelsjö – Anders: ”Det kändes inget bra, det är mitt paradis på jorden”

Länsstyrelsen gör bedömningen utifrån SMHI:s prognos och i samråd med polisen och länets räddningstjänster.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutade under dagen att ta bort rekommendationen om skärpt eldningsförbud. Tidigare uppmanade MSB kommuner och länsstyrelser att utöka gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt.

Alla former av öppen eld i skog och mark är alltså fortsatt förbjuden men det är okej att grilla på sin egen tomt. Länsstyrelsen vill också påminna om att den som bryter mot förbudet kan dömas till böter.

BILDEXTRA: Efter två veckors kamp besegrades bränderna – se brandkårens egna bilder här