Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm om skogsbrand var naturvårdsbränning

/
  • Skogsbrand utanför Lillhärdal tidigare i somras som inte vara någon naturvårdsbränning.

Flera larm om en skogsbrand utanför Lillhärdal visade sig vara en kontrollerad naturvårdsbränning. Samtidigt är det mycket torrt i markerna och risken för skogsbrand är stor just nu.

Annons

– Vi fick några larm i går (torsdag) men det handlar alltså om en kontrollerad bränning i naturvårdssyfte vid Lövåsen och det ska inte vara någon fara, säger Johan Wickenberg, inre befäl på Jämtlands räddningstjänstförbund.

Samtidigt passar han på att rikta en uppmaning att vara försiktig med eldandet till alla som är ute i skog och mark nu. Risken för skogsbrand graderas till en fyra på en sexgradig skala i större delen av länet - vilket innebär att risken för skogsbrand är stor.

– Det första man bör göra är att kolla om det är eldningsförbud. Just nu (fredag förmiddag) är det inte det men om det är så är det absolut förbjudet att elda. Sedan är man alltid själv ansvarig för sin eld och måste se till att den är ordentligt släckt innan man lämnar platsen. Det bästa är att använda redan iordningställda eldplatser om man absolut måste elda, säger han.

Är det en myt att en skogsbrand kan starta av att någon bara kastar en fimp i torrmossan?

– Det kan räcka även om det kanske inte är troligt just nu. Men om det blir ännu torrare så är det fullt möjligt. De flesta skogsbränder orsakas av oss människor, säger Johan Wickenberg.

Annons