Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Erik J Bergström tackar för gensvaret om hinderdon för hästar

Nordiska museet innehar några exemplar av de hopphällor som jag tidigare efterlyste.  Jag tackar också för det gensvar jag fick.

De hällor NM har är alla från Härjedalen, och jag vill nästan tro att det endast var i vårt landskap som de nyttjades. Helt enkelt för att tillgång till odlingar och betesmark här var så begränsad att skogsbete var oundgängligt när brukshästar ännu fanns i gårdarna.

I Storfjäten bevaras den ”hällda” som här visas. Men där finns även ett annat hinderdon som åtminstone jag aldrig sett förut. Anbringades på lösgående tjur som gärna och olovandes ville bestiga någon ko. När han så skulle till, uppstod med detta preventivmedel hinder, något som säkerligen beredde tjuren svår besvikelse.

Storfjäten och även Häggberget flyttades 1957 från Jämtlands län till dåvarande Kopparbergs, och då till Idre församling. Men det bör observeras att de fortfarande ligger i landskapet Härjedalen, eftersom en landskapsgräns aldrig får flyttas.

Erik J Bergström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel