Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Eva-Britt avslutar sitt 44-åriga arbetsliv – vigt sitt liv åt att ”se elever växa och tro på sig själv”

Eva-Britt Nordstrand är född i Klövsjö 1955. Efter grundskolan studerade hon tre år vid Kapellsbergs folkhögskola. Blockflöjt, gitarr och sång var hennes huvudinstrument. Hon tog senare kurser i fiolspel. Utbildade sig också till klasslärare i musik.

Hon och hennes man Jan-Erik började arbeta på musikskolan i Hede och Vemdalen i mitten av 70-talet. Efter några år längtade Eva-Britt att arbeta med andra i arbetslag. Hon hade musikverksamhet på ”Lekis”, som idag heter förskoleklass. Där kom hon i kontakt med Margaretha Kant. ”Hon var så inspirerande och duktig pedagog, så jag tänkte det yrket vill jag ha!”

Eva-Britt gick sedan förskollärarutbildning i Gävle och fick sedan möjlighet att arbeta 50% som förskolelärare och fortsätta med 50% i musiken. ”Yrkena har befruktat varandra och att få jobba i arbetslag, har varit så roligt”, säger hon.

1976 började hon sjunga i Hedekören under Håkan Håkanssons ledning. Hon har många roliga minnen från körresor bland annat till Skinnskatteberg. ”Att sjunga i kör är så mycket mera än sångerna. Det är samhörighet och glädje”.

1982-83 startade Börje Olpers en folkmusikkurs genom ett studieförbund, och det kom intresserade från både Vemdalen och Hede. En del helt nybörjare medan några hade spelat flera år. Efter kursen fortsatte de öva kontinuerligt och döpte gruppen till ”Mofelan”. De var ute på spelmansstämmor och hade mycket roligt.

Eva-Britt och Jan-Erik har varje år ordnat en vårkonsert i församlingshemmet. Där har de haft inslag av Hedekören och Mofelan bland musicerande elever. Det har visat sig vara en lyckad ide. ”Det är mycket arbete bakom, men det har det varit värt det, när vi sett en fullsatt lokal. Eleverna har fått ”växa” genom musiken.” Musikskolan har stadigt haft 30-35% av grundskolans elever. Musikskolan/Kulturskolan i nuvarande form startade 1974/75 och leddes då av Axel Herjö.

Harmony Ladies bildades i början av 2000-talet. I gruppen ingick, förutom Eva-Britt, musikkollegorna Eva Regnander, Carola Johansson, Anne Kortell. Yngve Persson ledde Ljusnandalens storband med musiker från Härjedalen och Hälsingland. Harmony Ladies gjorde flera konserter med storbandet. De gjorde också en inspelning med bland annat. Glenn Miller låtar. ”Det var en rolig 10 års period”.

Eva-Britt har under alla åren repeterat in Luciaprogram som framförts i kyrkan. ”Det har varit uppskattat och glatt många. Jag har sett dem hela vägen fram till resultatet, vad som händer i gruppen, och hur ungdomarna stöttat varandra”, säger hon. Eva-Britt och Jan-Erik har jobbat ihop alla år, men i varsina klassrum. ”Vi har kommunicerat och hjälpts åt. Vi har haft fint stöd av kollegorna i både kultur och grundskolans musikundervisning”.

När jag frågar henne hur hon tänkt sitt liv som pensionär säger Eva-Britt: ”Jag gillar vardagen, göra det lilla. Gå i skog och mark, baka, sticka, åka till Stockholm och umgås med barn och barnbarn. Ägna mig åt mitt eget musicerande och hoppas på en omstart av körlivet i byn. Sommarmusikkvällarna med Karin Härjegård har varit givande och en trogen publik har kommit år efter år”.

Jan-Erik kommer från byn Torrom vid Höga kusten, och där har de sitt sommarhus. Där trivs de med hela familjen. Eva-Britt ser tillbaka på ett innehållsrikt och varierande arbetsliv. Hennes inspiration har varit att se elever växa och tro på sig själva. ”Det har gjort mig glad och nöjd”, avslutar hon med.

Text och foto: Siw Fladvad

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Tidningen Härjedalen Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel