Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna i Lillhärdal: "Vägen blir livsfarlig"

Vägen är smal, har ingen väggren och sikten är dålig. När belysningen nu plockas bort är de boende i Lillhärdals södra delar djupt oroade över att säkerheten längs vägen försämras.

Annons

Bybor i uppror. De menar att vägen blir livsfarlig utan belysning.

Längst den smala, snirkliga väg 573 mot Särna bor flera barnfamiljer och vägen är även en del av ett populärt vandringsstråk i Lillhärdal. Belysningen har gjort mycket för vägen som saknar både gångväg, väggren och har blinda svängar över krön. Nu undrar flera boende hur de ska göra med barnen som ska till skolan eftersom det inte finns busshållplatser och barnen måste ta sig in i Lillhärdal för att ta sig dit eller till skolbussen mot Sveg, gå på aktiviteter och träffa kompisar.

– Ska de bygga en gång och cykelväg nu eller hur har de tänkt? Vägen blir ju livsfarlig nu, säger härdalsbon Gunilla Hedin när vi träffar henne och flera av de barn som bor längst vägen.

I förra veckans TH skrev Gunilla Hedin, S-märkt ordförande i fullmäktige, en debattartikel tillsammans med Härjedalens tidigare kommunalråd, Gunilla Zetterström-Bäcke (S). De menar att man från Trafikverkets håll prioriterar säkerheten för biltrafikanterna före de gående med att montera ned vägbelysningen. I veckan har trafikverket börjat ta bort belysningen.

Insändare: Rasera inte belysningen i Lillhärdal!

Trafikverket menar att man som förälder har ett ansvar att inte släppa iväg barn under 12 år i trafiken hur som helst men föräldrarna menar att det inte alltid går att skjutsa eller lotsa sina barn heller.

– Det är glesbygd och vi måste åka från Lillhärdal på ärenden och jobb. Vi kan inte alltid vara här med barnen men de ska väl fortfarande kunna ta sig någonstans, säger en av föräldrarna till barnen som mött upp.

Boende längst vägen som nu kommer bli mörk. Några av de stolpar som plockats ned ligger i diket.

Trafikverkets argument till nedmonteringen är, utöver det ekonomiska, att belysningen är omodern och farlig men den har nyligen bytts till LED och stolparna står på säkert avstånd från vägen enligt Trafikverkets egen specifikation. Stolparna är likadan runtomkring där kommunen äger dem men enligt Per Olofsson, som är gatuingenjör på Härjedalens kommun, har Trafikverket inte tryckt på kommunen att byta stolpar.

– Det kanske kommer men det är ingen som sagt något nu, säger Per.

Stolparna har alltså börjat plockas ned i veckan och härdalsbon och före detta kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke(S) ifrågasätter trafikverkets agerande. Hon har försökt föra en dialog med Trafikverket, som från början tog kontakt med kommunen för att de ville ha synpunkter och eventuellt överlåta belysningen som nu tas ned, men upplever att de nu bara börjat riva belysningen utan att lyssna på kommunen.

– Vart tog dialogen vägen? Helt plötslig börjar de bara att riva belysningen utan att vi fått en chans att komma med förslag och synpunkter, säger hon.

Belysningen rivs även genom Sunnanå på väg mot Älvdalen men kommer att vara kvar genom byn mellan hembygdsgården och bron över Härjån till bron över Hån.

Trafikverket får hård kritik av Härjedalingarna

Trafikverket har börjat riva belysningen - bybor upprörda

Trafikverkets illustration över vilka belysningsstolpar som kommer beröras. Stolparna från Högen till Nordanhån och från korningen till Härjån kommer inte rivas och inte heller efter Sunnanå där Trafikverket inte äger belysningen.

Annons