Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Trixande och töjande på regler i Härjedalens kommunledning!

/

Annons

Den som läste mitt uttalande om det föreslagna nya vindkraftsklustret i förra veckans TH, kanske tänker, nu bråkar de om vindkraften igen!

Det är sant, att kommunalrådet Zetterström-Bäcke och jag har helt olika uppfattningar om vindkraftens eventuella nytta. Min kritik handlar om, hur uppseendeväckande nonchalant och maktfullkomligt ärendet har handlagts, i Härjedalens kommun.

Kommunalrådet skickar in en skriftlig bekräftelse till Energimyndigheten om kommunens medfinansiering, d.v.s. ett löfte om att ställa upp med över 1,4 miljoner, utan att ett nödvändigt beslut tagits, i någon nämnd eller politisk församling.

Själv säger kommunalrådet i Tidningen Härjedalen, att det bara är en avsiktsförklaring och att det är vanligt, att kommunen gör så här. Jag blir djupt bedrövad av ett sådant svar. Det handlar inte alls om en avsiktsförklaring. Det är ett bindande löfte om, att ställa upp med 1,4 miljoner skattekronor, som Zetterström-Bäcke och den just då nytillträdda nya kommunchefen bundit kommunen för.

Jag kan också konstatera, att bekräftelsen de båda undertecknat saknar datering, frågan är varför? Är detta också vanligt i kommunen? Här har vi en bindande bekräftelse om kommunens medfinansiering med 1,4 miljoner, som är undertecknad av kommunalrådet och kommunchefen, men saknar datum när den utfärdades och inte har behandlats enligt fastställda förvaltningsregler eller politiskt. Hade dessa två personer verkligen rätt, att binda kommunen vid detta åtagande? Döm själva.

Handlingarna i ärendet är diarieförda, som mottagna hos Energimyndigheten i Eskilstuna redan den 15/3. De bör därför ha skickats från Sveg senast den 14/3. Samma handlingar blev diarieförda i Härjedalens kommun först den 16/3 – varför? Anledningen till detta fifflande med dateringen är troligen, att när bekräftelsen om medfinansieringen undertecknades och skickades till Energimyndigheten, hade den nya kommunchefen ännu inte rätt, att teckna kommunens firma. Den rätten fick hon först genom ett beslut, som togs i kommunstyrelsen, den 16/3 under punkten 88.

Jag kan inte förstå annat än att, denna bekräftelse om medfinansiering gentemot Energimyndigheten därmed är ogiltig. Att kommunalrådet dessutom hade rätt, att ensam binda kommunen till ett åtagande om 1,4 miljoner, ifrågasätter jag starkt.

På vems uppdrag eller begäran har detta åtagande från kommunen gjorts och vad är det egentliga syftet med projektet? Den som läser igenom handlingarna, ser att spåren leder till det Panama/Luxembourgägda Rabbalshede Kraft AB, som har direkt nytta av projektet. Bolaget verkar än en gång via sina trogna supporters i föreningen Medvind för Bygden i Lillhärdal, som också enligt handlingarna skall delta i projektet med någon persons arbete, än en gång helt ha lurat skjortan av några ledande, ständigt lika naivt godtrogna politiker i Härjedalens kommun.

Jag frågar läsarna, får det verkligen lov att gå till såhär? Hur kan utomstående med påtryckningar och personliga kontakter, få kommunen att agera så okunnigt, riskabelt och godtroget med våra skattemedel? Dessutom, vi måste få ett slut på trixandet och töjandet på reglerna i kommunens ledning! Hur är det med alla andra ärenden, som den politiska ledningen av kommunen är involverad i? Någon ordning måste det väl ändå få lov att vara, även i Härjedalens kommun?

Billy Anklew, Lillhärdal

Fotnot: Flera av frågorna i debattartikeln har ställts även i en interpellation från Moderaten Billy Anklew (politisk vilde i fullmäktige) som kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S) ska svara på under nästa fullmäktige. Att kommunchefen undertecknade bekräftelsen innan denne formellt sätt hade firmateckningsrätten stämmer, enligt kommunalrådet, "Det får vi ta på oss", säger hon i en kommentar till Tidningen Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons