Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eliassons från Lillhärdal hamnade mitt i stormen i en läckande färja

/
  • – i en sådan här storm är man inte så tuff, man känner sig helt maktlös. Jag jobbade i räddningstjänsten under stormen Gudrun, då kunde man i alla fall göra något. Mitt ute på havet kan man inget göra, man är totalt utlämnad. Normalt sett skämtar jag mycket, det gjorde jag inte under detta dygn, säger B-G Eliasson som åkte med hela familjen till Tallinn under helgen och hamnade i ett sjödrama med en färja som tog in vatten.
  • – Som tur var bodde vi på nionde däck och dit nådde inte vattnet inne i båten men vågorna slog mot våra fönster hela natten, säger B-G Eliasson.
  • – Som tur var bodde vi på nionde däck och dit nådde inte vattnet inne i båten men vågorna slog mot våra fönster hela natten, säger B-G Eliasson.
  • B-G Eliasson fotade vågorna som slog mot båten hela natten.

– Utan att ljuga var jag mycket rädd och ingen av oss vuxna vågade sova. Tanken på att springa till räddningsbåtarna fanns hela tiden i huvudet och Estonia fanns hela tiden i bakhuvudet.

Annons

Det säger B-G Eliasson som var på kryssningsresa till Tallinn med sin fru Doris och sönerna Lars och Hans-Erik med familjer med Tallink Silja lines M/S Victoria under helgen.

Under resan hem från Tallinn i fredagskväll rådde full storm på Östersjön. Båten tappade radarmasten och flera fönster krossades av vågorna. Varje gång båten gick ner i en vågdal kom det in mer vatten. Passagerarna var rädda, grinade och spydde berättar B-G Eliasson.

Sonen Hans-Erik Eliasson gick ner och tittade på femte däck. Där rann det in vatten i korridorerna.

– Vi bodde på nionde däck och dit nådde inte vattnet inne i båten men vågorna slog mot våra fönster hela natten, säger B-G Eliasson.

Han berättar om skräcknatten ombord. Hur han funderade på snabbaste vägen till livbåtarna och hur det inte gick att sova för att de kastades fram och tillbaka i kojerna. De som låg i överslafarna flyttade ner madrasserna på golvet för att inte kastas ur kojerna.

– Som tur var sov de små barnen. Vi ville inte väcka dem så att de skulle bli rädda.

B-G Eliasson berättar att strax efter midnatt meddelade besättningen att båten skulle vända tillbaka till Tallinn på grund av tekniska problem. Inget nämndes om det inforsande vattnet.

– Då hade vi kört i sex timmar och var mitt ute på havet. Det var väl lika bra att de inte nämnde vattenläckan så att folk blev rädda.

Vid fyratiden på morgonen var båten utanför hamnen i Tallinn igen men kunde inte lägga till förrän senare på grund av det hårda vädret. Efter en extra dag i Tallinn och flytt till en ny färja började familjen Eliasson sin färd hemåt igen på lördagskvällen med M/S Romantica. Det blev ännu en sömnlös natt i storm.

– Vi sov inget då heller för det blåste så hårt, 26 meter per sekund. Men den båten tog i alla fall inte in vatten.

B-G Eliasson tycker att det är skönt att vara hemma igen. Först av allt ska han sova – läge – efter två sömnlösa nätter i storm på Östersjön.

– Nog ska jag kunna åka färja igen men jag ska kanske passa mig för höststormarna, säger han innan han säger godnatt.

Annons