Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik spelar Gärdestad på Folkets Hus i Lillhärdal

/
  • Erik Winqvist tog kontakt med Ted Gärdestads bror, Kenneth, efter att ha lyssnat på plattan. Kenneth Gärdestad skrev alla texter och berättade om Teds liv.

Sol vind och vatten, Fånga en ängel, Eiffeltornet - några av Ted Gärdestads mest kända låtar som kommer att höras på Folkets Hus i Lillhärdal torsdag kväll. Det är musikern Erik Winqvist som tolkar hans låtar med sitt band. Låtar som speglar alla skeenden i Ted Gärdestads liv.

Annons

Erik Winqvist, som är jämngammal med den framlidne Ted Gärdestad, upptäckte Gärdestads musik för några år sedan. Han köpte en samlingsskiva, lyssnade och beskriver det som att han "föll totalt" och kände att han måste göra något med denna musik.

Resultatet är föreställningen "Ted Gärdestad -sångerna och livet" som nu spelats runt 250 gånger från Överkalix i norr till Ystad i söder. Och nu är det alltså dags även för Lillhärdal på torsdag kväll.

Det blir inte bara musik utan även berättelsen om Ted Gärdestads liv, den glada tiden och den sorgliga tiden. Ted Gärdestad led av schizofreni och tog sitt liv i vuxen ålder, efter att under många år stått utanför rampljuset.

"Vi tolkar låtarna med utgångspunkt i oss själva, vi vill inte härma Ted, han var unik", förklarar Erik Winqvist. Han sjunger, berättar och spelar saxofon och tvärflöjt i föreställningen. Med på scen finns också Simon Forsman, sång och piano samt Tobias Grenholm på kontrabas.

Föreställningen har fått fina recensioner: "nära orginalen, men känns samtidigt nyskapande", "imponerande närhet till publiken", "innerligt och varmt", är några av omdömena.

I biljettpriset ingår även soppa. Föreställningen arrangeras av Mosippan teater, Härjedalens kommun och Riksteatern.

Annons