Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhärdal blir ljust igen – men tillståndet för ny gatubelysing gäller bara en väg

Härjedalens kommun har fått klartecken från Trafikverket om att sätta upp ny gatubelysning längs Särnavägen i Lillhärdal, istället för den som Trafikverket rev i somras.
När det gäller Älvdalsvägen "fortsätter diskussionerna".

Annons

Ljus igen över Härdal.

– Vi har fått beslut från Trafikverket och börjat beställa hem material. Redan nu börjar vi förbereda men vi måste ha hem allt innan vi kan sätta upp grejerna, säger Per Olofsson, chef på kommunens gatu- och VA-avdelning.

Beslutet från Trafikverket gäller Särnavägen, väg 573. Längs vägen mot Älvdalen, 504, där Trafikverket också monterat ner sin gatubelysning, är det ännu inte klart med något tillstånd för kommunen.

– Vi måste ha det när vi gör något inom deras vägområde. Diskussionen pågår fortfarande. Vi får se vad vi hittar för lösning där. Men det viktigaste nu är att vi kan sätta upp belysning längs vägen mot Särna. Den är smalare och det bor mer folk längs där, säger han.

Beslutet att plocka bort gatubelysning på flera håll i Härjedalen fattades av Trafikverket i våras. Det handlar om gamla stolpar av trä, stolpar som inte ger efter vid krock med ett fordon och därför ansågs som trafikfarliga. Trafikverket menade också att armaturen var föråldrad och till viss del också överflödig - den bidrog inte längre till att förbättra trafiksäkerheten längs vägarna.

Flera byar berördes i Härjedalen, bland annat Långå, Vänsjö, Överhogdal och Lillhärdal

Protesterna mot beslutet blev starka och högljudda. I Lillhärdal används sträckorna som blev utan belysning delvis som skolväg. Där beslutade kommunen att sätta upp sin egen gatubelysning i Härjeåns befintliga stolpar som finns längs vägsträckorna. Men det satte Trafikverket stopp för, eftersom det då skulle bli för långt mellan ljuspunkterna.

– Men det var ok att det var helt mörkt tydligen, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), oppositionsråd i kommunen och en av många härdalsbor som engagerat sig för att få tillbaka gatubelysningen.

Nu kom iallafall beskedet att Trafikverket tillåter kommunal gatubelysning efter en av vägarna, med det avstånd mellan stolparna som myndigheten kräver. Något av en tidig juklapp för härdalsborna.

– Jag är oerhört glad att det ser ut att lösa sig, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Gunilla Zetterström Bäcke är en av många lillhärdalsbor som stridit för gatubelysningen i byn.

Annons