Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhärdal får tillbaka sin vägbelysning

I sommar rev Trafikverket delar av vägbelysningen på fyra orter i Härjedalen. I Lillhärdal används drabbade vägpartier som skolväg och därför investerar nu Härjedalens kommun drygt 300 000 kronor för att sätta tillbaka belysningen där.

Annons

Kommunalrådet Anders Häggkvist (C) är kritisk till hur Trafikverket agerat när de rivit vägbelysningen och kommunen kommer nu betala ett återuppförande i Lillhärdal.

I sommar har vi skrivit om turerna kring Trafikverkets rivning av vägbelysningen på fyra orter i Härjedalen. Kommunen har menat att de ville ta över belysningen men Trafikverket har ändå rivit den. I kommunstyrelsens möte förra veckan bestämdes att kommunen nu kommer återuppföra belysningen i Lillhärdal.

Det nya förslaget, som jobbats fram av Samhällsbyggnadsförvaltningen, föreslår att de 36 belysningsstolpar Trafikverket rev i Lillhärdal ska ersättas med 22-23 belysningspunkter. Stolparna planeras hamna mer strategiskt vid utfartsvägar och korsningar men med längre avstånd från varandra.

Idén är att använda Härjeåns krafts stolpar som redan står uppställda längst sträckan. Detta kommer kosta runt 310 000 kronor och ta fyra veckor att genomföra från att beslutet är klart.

– Vi har valt att bara återuppföra belysningen i Lillhärdal nu. Där finns det barn som behöver använda vägen för att ta sig till skolan, vilket inte är fallet på de andra orter där belysningen revs, säger Härjedalens kommunalråd Anders Häggkvist (C).

Trafikverket tog bort allt från armaturer och stolpar till elförsörjningen när de rev belysningen i augusti. Anders Häggkvist menar att det är beklagligt ur ett kostnadshänseende att Trafikverket genomfört rivningen på det sättet när kommunen hela tiden uttryckt ett intresse för att ta över belysningen.

– Nu går det skattepengar först för att ta bort och sedan för att sätta tillbaka belysningen. Det är också troligt att de kommer vilja riva mer belysning i framtiden och kommunen kommer därför kräva att Trafikverket agerar mer ansvarsfullt än hur det här gick till, säger kommunalrådet som inte håller tillbaka med kritiken av Trafikverket i detta ärende.

Annons