Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mosippan startar om som riksteaterförening - bjuder in hela Härjedalen

Mosippans teaterförening i Lillhärdal står i startgroparna för att bli en riksteaterförening - med tillgång till ett större utbud av olika teaterföreställningar och andra förmåner. Redan är flera föreställningar bokade under vår och höst.
– Vi hoppas även kunna spela på andra orter i sydöstra Härjedalen, som i Sveg eller Ytterhogdal, säger Gunilla Hedin, föreningens kassör.

Annons

Gunilla Hedin är kassör i Mosippans teaterförening och hoppas på bra uppslutning på kommande föreställningar i nya föreningens regi.

Under många år har Mosippans teaterförening bjudit på olika föreställningar och spel i Lillhärdal. Mest känns är kanske spelet om Stor Märit, eller "Häxornas tid". Om starten på det som skulle blir ett av svensk historias allra svartaste kapitiel - häxprocesserna på 1600-talet då hundratals oskyldiga kvinnor anklagades för häxeri och brändes på bål.

Den egna produktionen har legat lite på is de senaste åren. Föreningen driver också en teaterskola på somrarna för barn och ungdomar.

– Det ska vi fortsätta med och det kan även bli någon egen produktion framöver, men tanken är att vi ska bli mer en arrangerande förening än en förening som gör egna föreställningar, säger Gunilla Hedin, kassör i Mosippans teaterförening.

Den nya ombildade föreningen kommer att heta Mosippans riksteaterförening och årsmötet hålls senare i februari. Härjedalen har en riksteaterföreningen med säte i Funäsdalen, Öfre Ljusnans Teaterförening, som arrangerar föreställningar med Riksteatern i västra Härjedalen.

Något liknande finns inte i den sydöstra delen av kommunen, och Gunilla Hedin hoppas på ett intresse och medlemmar även från andra orter, som Sveg och Ytterhogdal.

– Ja egentligen från hela Härjedalen. Vi vill gärna arrangera föreställningar, inte bara i Lillhärdal. Men det förutsätter ju att folk vill vara med och engagera sig, säger hon.

I maj visas "Kampen mot skönheten" av gruppen Fjällhumlorna från Åre, där skådespelarna har en intellektuell funktionsnedsättning. Den visas på Folkets hus. I juni blir det utomhusföreställning på campingen i Lillhärdal, där visas föreställningen "Potatishandlaren" som bland annat blivit film med Rolf Lassgård i huvudrollen. En skolpjäs är också klar för visning.

– Vi har bokat flera föreställningar, men det är de här tre som vi har fått klart med, säger Gunilla Hedin som också när en förhoppning om att ta upp klassikern om Stor Märit igen.

– Den tillhör ju som bygden här. Men det är svårt med barnen, att hitta de som kan dialekten.

Från föreställningen

Annons