Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myskoxfeber i Lillhärdal - Brutus brudjakt går vidare

Myskoxen Brutus, som sågs förra helgen vid Glöte, har nu rört sig ner mot trakterna runt Lillhärdal. Där blev det rena rama myskoxfebern på fredagseftermiddagen, när det stora djuret rörde sig i närheten av bebyggelsen.
– Men bäst är att lämna den i fred, säger Hielke Chaudron på Myskoxcentrum i Tännäs

Annons

Brutus visade sig i närheten av bebyggelse i Lillhärdal och det var många som såg den under fredagen. Mia Norlén tog den här fina bilden från huset där hon bor.

Mia Norlén höll på att städa när hennes sambo, som var ute på gården, ropade på henne att komma ut, det var en myskoxe i skogen på andra sidan vägen.

– Visst, tänkte jag, säkert, säger Mia Norlén.

– Jag trodde inte på honom. Men sedan ändrade han tonfall och sa "Mia, ta med dig kameran och kom ut!"

Det här var vid femtiden på fredagseftermiddagen, i utkanten av Lillhärdal.

– Det var ju väldigt fantastiskt och lite galet. Ingenting man väntat sig i allafall, säger Mia Norlén som fångad myskoxen på bild från gården där hon bor.

Enligt Hielke Chaudron på Myskoxcentrum i Tännäs är det samma hanne som sågs vid Glöte förra helgen, Brutus. Han tillhör den vilda flocken som rör sig mellan Härjedalen och Norge och när brunsten började blev han utstött och gav sig ut på vandring för att försöka hitta en hona att para sig med.

Under slutet av veckan är det många som observerat tjuren i trakterna runt Lillhärdal. Den har bland annat varit inne i kohage. På fredagseftermiddagen och kvällen blev det något av en folksamling, när många satte sig i sina bilar och for ut för att få en skymt av myskoxhannen.

– Det är ju lite dubbelt. Jag förstår att många är intresserade av att se den. Samtidigt så är det bäst att lämna den i fred. Om den blir störd av människor kan det hända att den går fel väg. Nu är det snarare dags för den att börja röra sig hem mot sin flock igen, brunsten är snart över, säger Hielke Chaudron.

Är det någon risk att den anfaller, om man stöter på den ute i skogen?

– Det kan ju uppstå, men det är väldigt otroligt. Men om myskoxen känner sig trängd, upplever att den inte har någonstans att ta vägen, kanske står det något hus i vägen, då kan det hända. Om den börjar frusta så bör man gå lugnt därifrån och kanske småprata lite under tiden så att den hör att man försvinner därifrån.

Är det någon fara för kossor och får som går i hagarna runt Lillhärdal?

– Det ska inte vara något problem. Det bästa nu är att bara lämna den ifred, då bör den börja röra sig tillbaka mot fjällen, säger Hielke Chaudron.

Samma uppmaning kommer från länsstyrelsens naturvårdsenhet, som också har koll på myskoxens vandring. Håll ett avstånd på 200 meter från myskoxen och lämna den i fred.

– Då vandrar den snart tillbaka till sin flock, säger Ruona Burman, enhetschef.

Det har hänt att man fattat beslut om att flytta myskoxar som varit långt från sin flock. Skulle det kunna bli aktuellt?

– Svårt för mig att svara på. Jag vet inte vilka hänsyn man tog då, det var längesedan. Förra året var det också en hanne som gav sig ut på vandring, men bara man låter den vara så återvänder den till flocken, säger hon.

Det finns inga andra myskoxflockar i Sverige eller Norge så Brutus brudjakt är dömd att misslyckas. Men under sin resa passar Brutus på att markera revir med sina doftkörtlar, det är därför han gnuggar sig mot träd där han går fram.

– Det blir ett stort revir, hela Härjedalen, säger Hielke Chaudron.

Myskoxhannen rörde sig bland hagarna i utkanten av byn. Mia Norlén tog den här fina bilden från huset där hon bor.
Annons