Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagar beslut om 57 vindkraftverk i Lillhärdal

/

Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal överklagar nu Miljöprövningsdelegationens beslut om tillstånd för 57 nya vindkraftverk utanför Lillhärdal.

Annons

I ett närmare 40 sidor långt överklagande framför Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal (FFSV) flera argument till varför vindkraftsparken i Åndbergsområdet ska stoppas.

Miljöprövningsdelegationen har gett bolaget Rabbalshede tillstånd att uppföra 57 vindkraftverk på närmare 200 meters höjd. Det är betydligt färre än de drygt hundra som bolaget sökte tillstånd för. Men FFSV:s 750 medlemmar, varav flera hundra enligt egen utsago finns i Lillhärdal, vill inte ha några verk alls.

Läs mer: Försvaret vill banta vindkraftspark i Lillhärdal.

"Vindkraftverken, deras nya nätanslutningar och bergtäkter utgör en betydande säkerhetsrisk och oacceptabla störningar för människor, fauna och flora", skriver FFSV i sitt överklagande och hävdar att planerna bryter mot Miljöbalken.

Vindkraftverken beskrivs som livsfarliga hot mot människor med exempel från annat håll där vindkraftverk brutits sönder och fallit ner över en väg.

"Att som nu görs, endast sätta upp varningsskyltar ... är en cynisk, av ekonomiska skäl helt otillräcklig metod, för att ge sken av att man skyddar människors hälsa och liv", skriver FFSV.

Vidare går föreningen igenom det faktum att låga elpriser gör att lönsamheten i vindkraften är väldigt dålig, man saknar en analys av vad kraftverken kommer att betyda för människor, djur och natur, menar att planerna på alternativ lokalisering är oseriösa och hävdar att beslutet strider mot befolkningens vilja.

Bland annat.

Kraftverken skulle också vara ett allvarligt hot mot kungsörnsstammen och fladdermössen i området, förstöra för fäbodkulturen, skada rennäringen och ge en ljud- och ljusmatta som upplevs som störande och till och med utgöra en hälsorisk, hävdar föreningen för småskalig vindkraft.

Avtalet med löfte om bygdepeng från intäkterna på vindkraften och nya lokala arbetstillfällen ger inte FFSV mycket för. Indirekt kallar föreningen löftena för en muta till kommunens politiker, där en majoritet i fullmäktige sa ja till planerna på vindkraftverk i Lillhärdal. Avtalet "är inte bindande på något sätt" och går mycket lätt att "bryta ensidigt av exploatören", skriver FFSV och hänvisar till att man läst avtalstexten.

Överklagan har skickats till Mark- och miljödomstolen i Östersund.

Läs mer: "Det behövs ingen vindkraft norr om Dalälven".

Vad tycker du? Skicka in din åsikt genom att klicka på den här länken!

Annons