Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillstånd att bygga 57 kraftverk på Åndberget

Miljöprövningsdelegationen ger Rabbalshede kraft AB rätt att bygga 57 vindkraftverk i Åndberget utanför Lillhärdal. Överklagningstiden är fram till den 13 januari.

Annons

Ansökan från vindkraftsbolaget Rabbalshede kraft AB, som lämnades in för fem år sedan, gällde 100 kraftverk. Miljöprövningsdelegationen har nu gett tillstånd att bygga 57 vindsnurror som är max 180 meter höga. Tillståndet gäller även för anläggningar, vägar och förstärkning av vägar som behövs för att driva vindkraftverken fram till 2050.

Rabbalshede kraft AB:s vd Thomas Linnard, säger att de är mycket glada för tillståndet. Nu ska bolaget analysera beslutet och se över vad nästa steg blir.

– Vi har sökt från det vi tycker skulle vara det bästa. Nu har vi fått tillstånd för drygt hälften och får förhålla oss till det, säger Lars Larsson, operativ chef för Rabbalshede kraft AB.

Han understryker att Åndberget är ett attraktivt projekt som har många fördelar; bland annat bra vindläge och klartecken med Svenska kraftnät för anslutning.

Har ni pengar att bygga?

– Vi har finansiärer. Det finns många som vill investera i förnybar el, speciellt nu efter Parismötet, men jag kan inte nämna någon vid namn. 

Hinner ni bygga klart inom given tid?

– Ja. Det kommer vi att lösa.

Hur blir det med pengar till bygden?

– Det kommer att betalas ut en bygdepeng som är baserad på vindkraftsparkens ekonomiska omsättning, en viss procent på alla inkomster från parken. Om vi säljer vidare följer bygdepengen med anläggningen, oavsett ägare.

Hur stor procent av omsättningen som går till bygden vill inte Lars Larsson berätta.

Rabbalshede ska ordna med en ekonomisk säkerhet på 2 850 000 kronor innan tillståndet börjar gälla och de ska även ställa ekonomisk säkerhet på 350 000 kronor för varje vindkraftverk som uppförs.

Byggstart sker tidigast när de ekonomiska säkerheterna har godkänts av miljöprövningsdelegationen och beslutet har vunnit laga kraft men senast fem år därefter. Överklagningstiden sträcker sig fram till den 13 januari. Eventuell överklagan behandlas av mark- och miljödomstolen i Östersund.

Läs mer om vindkraftsprojektet på Åndberget utanför Lillhärdal.

Försvaret vill banta vindkraftspark i Lillhärdal.

Fullmäktigebeslut i Härjedalens kommun står fast om vindpark i Lillhärdal.

Politiskt okej i Härjedalens kommun till vindkraftsprojekt i Lillhärdal.

Annons