Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket kan stoppa kommunens gatlysen i Härdal

Turerna kring den gatubelysning som Trafikverket rev i Lillhärdal går vidare. Nu när kommunen beslutat att sätta upp ny belysning kan trafikverket stoppa det då det inte följer deras mall.

Annons

En del av belysningen som plockats bort och som kommunen vill ersätta, men kanske inte får ...

– Det är ju en ren lekstuga. Trafikverket har skött det här ärendet helt bedrövligt, säger Gunilla Zetterström-Bäcke (S) som var kommunalråd när förhandlingarna med Trafikverket inleddes kring deras eventuella borttagning av ljuspunkter längs vägarna i kommunen.

Zetterström-Bäcke är mäkta irriterad på hur ärendet blivit handlagt hos Trafikverket. Att gatubelysningen revs bort trots att kommunen var villiga att ta över var illa nog men nu när det dessutom kan vara så att kommunen inte ges tillstånd att sätta upp nya stolpar, betraktar hon som helt uppåt väggarna.

– Vi har suttit i ett möte med representanter för Trafikverket i dag och de har lovat oss ett besked om hur det blir med tillstånden redan den här veckan, säger Gunilla Zetterström-Bäcke.

Trafikverkets Mats Olofsson kommenterar att de tagit till sig den kritik och synpunkter som kommunens representanter givit och han säger även att Härjedalens kommun ska få ett snabbt besked.

– Men jag kan inte förekomma något beslut, säger han till TH.

Pär Olofsson, avdelningschef för kommunens gatu- och va-avdelning, tycker även han att Trafikverket agerat mycket märkligt.

– Först och främst hade de kunnat ge ett besked mycket tidigare eftersom de ändå inte tog någon hänsyn till vår åsikt. Nu fick vi beslutet i slutet av augusti och det hade ju lika gärna kunnat ges i maj.

– Nu rev Trafikverket belysningen vilket innebär att de inte kan anse att den har någon betydelse för trafiksäkerheten. När vi sedan tagit beslutet att sätta upp belysning, då hänvisar de till att den måste sitta tätare vilket är märkligt då de tidigare beslutat att den inte har med trafiksäkerhet att göra, summerar Pär Olofsson.

Härjedalens kommun valde att försöka täcka samma sträcka som belysningen försvunnit på men med lite färre belysningspunkter, vilket då Trafikverket inte tillåter med sina regler om trafiksäkerhet. Att de själva släcker sträckan helt genom att riva belysningen gick däremot bra.

– Här kan vi prata om moment 22. men jag hoppas verkligen att Trafikverket kommer med ett positivt besked så vi kan arbeta vidare med den lösning som vi har tagit fram, säger Olofsson till TH.

Annons