Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk i Lillhärdal prövas av Miljöverdomstolen

Domen, att tillåta 51 vindkraftverk vid Skaftåsen utanför Lillhärdal, kommer att prövas av Mark- och miljööverdomstolen.

Annons

Mark och miljööverdomstolen i Svea hovrätt i Stockholm är det som beviljat prövningstillstånd av domen om Skaftåsen.

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att bevilja prövningstillstånd i målet som gäller byggandet och driften av 51 vindkraftverk på Skaftåsen. Det är Skaftåsen vindkraftverk AB som vill bygga verken.

I första instans, länsstyrelsens miljöprövningsdelegation, gavs tillstånd att bygga 41 verk. Det beslutet överklagades av både Skaftåsen AB och FFSV, Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal, till Mark- och miljödomstolen. I våras kom domen som gav tillstånd till 51 verk och det är den domen som sedan överklagats till Mark och miljööverdomstolen i Stockholm.

Varför domstolen beviljat prövningstillstånd framgår inte av protokollet.

– Det meddelas bara kortfattat. Det finns olika kriterier som ligger till grund för att ett prövningstillstånd beviljas. Det kan till exempel vara ett fall som kan bli vägledande för kommande domar. Någon eller några av kriterierna ligger till grund för prövningstillståndet, säger Monika Strandberg på Mark- och miljööverdomstolen.

Både FFSV och länsstyrelsen i Gävleborg har överklagat domen. FFSV har, liksom i sin överklagan att bygga 57 verk på Åndberget, också det i Lillhärdal, bland annat hävdat att vindkraftparken på Skaftåsen innebär stora skade- och hälsorisker för både människor och djur.

Från Gävleborg finns det bland annat synpunkter på att vindkraften stör den unika miljön vid Hälsingegården i Fågelsjö.

Det finns inget datum för när ärendet ska prövas av Mark- och miljööverdomstolen. De olika parterna har nu tid att lämna in nya skrivelser till domstolen.

– Det kan bli nya förhandlingar i målet men det kan också komma att avgöras skriftligen, säger Monika Strandberg.

Förra veckan höll Mark- och miljödomstolen förhandlingar i Sveg om den andra vindkraftparken i Lillhärdal, där Rabbalshede kraft har fått tillstånd av Miljöprövningsdelegationen att bygga 57 vindkraftverk på Åndberget. Även det beslutet har överklagats och väntar på ett avgörande från domstolen.

Läs mer: Vindkraft i Lillhärdal får byggas och det blir tio fler

Läs mer: Nej till vindkraft i grannlandskap

Läs mer: Överklagar tillståndet att bygga 57 vindkraftverk på Åndberget

Annons