Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Johansson: Tack Ebba och Axel– längdsporten är inte död – länge leve längdsporten

KRÖNIKA

Annons

Jag vill nästan inte ens ta i orden astmamedicin och dopning längre. Det är två av höstens mest publicerade och uttjatade ord i sportsammanhang. Och helt opassande idag. Det är fredag och ett kompakt mörker har sänkt sig över Bruksvallarna samtidigt som skidglädjen lyser klart.

Rekordmånga var anmälda till dagens två tävlingar och över 250 herrar stod på startlinjen. Det blev några besvikelser. Många förväntar sig mycket av säsongspremiären men klarar inte målen, av olika anledningar. Och så finns det de som överraskar och sprider glädje till hela den av skandaler nedsolkade skidsporten. Idag var det två unga åkare som fick alla att glömma vad astma och dopningskandaler heter. Det var ren glädje att få stå på sidan om deras succé och skriva glada nyheter om längdskidor. Tack för det Axel Ekström och Ebba Andersson.

Ebba har varit på gång länge. Vi har hört hennes namn och sett bilder från SM där hon tog brons och silver bakom Charlotte Kalla. Hon har också kallats "den nya Kalla". Kanske är hon det: pressen på henne att leva upp till det epitetet växer. Men hon är bara 19 år. Kanske blir hon svensk skidsports nästa världsstjärna, kanske blir hon det inte. Det spelar absolut ingen roll. Nu ska vi leva i stunden och glädjas åt dagens prestation, precis som Ebba gör, och inte blicka alltför långt framåt. Hennes nästa mål är lördagens tävling, det borde vara dit vi riktar våra blickar också och inte mot världscuper och VM, hur mycket vi än törstar efter nästa svenska storstjärna.

"Hon är en talang vi ska vårda ömt och inte ställa för höga krav på utan låta henne växa in i rollen i sin takt."

Garphyttans Axel Ekström har två år till godo på Ebba Andersson. Han är för många okänd och presenterade sig för skidsverige med råge med sin andraplats bakom Marcus Hellner på fredagen. Han är glad, nöjd med prestationen och det formbesked han fick idag. Och så ger han intrycket av att vara en så trevlig kille. Det räcker så.

Många talanger försvinner när det är dags att kliva upp på seniornivå och Anna Haags ord om Ebba Andersson satte sig idag: "Hon är en talang vi ska vårda ömt och inte ställa för höga krav på utan låta henne växa in i rollen i sin takt.".

Hon vet vad hon pratar om, Anna Haag. Det är lätt att dras med i mediekarusellen och superlativen som haglar. Och för en relativt oerfaren person som Ebba Andersson kan det bli förvirrande att plötsligt omfamnas nationellt som svensk skidsports nya älskling. Därför måste pressen hållas på en rimlig nivå. Ingen press funkar för vissa, lagom press funkar för de flesta.

Axel Ekströms citat sitter också kvar: "Vi har gjort en tävling", med betoning på EN. Utan att förringa de fantastiska insatser som Ekström och Andersson stod för idag måste vi se det för det är: glädjebesked för sporten och en stor fjäder i hatten för åkarna. Förhoppningsvis får de chansen att leva upp till både sina egna och andras förväntningar framöver.

Men jag kan inte hålla mig från att vara glad och tacksam för de här unga åkarna som visar hur längdsporten är när den är som bäst, och slänga in några superlativ. Imorgon väntar nya tävlingar. Då kan vi få fler glädjeämnen att fira. Och fortsätter Ekström och Andersson på samma sätt kan de återigen stå i centrum imorgon. En sak har i alla fall Ekström och Andersson visat idag: i bakvattnet av det mörka som präglat sporten på senaste tiden: längdsporten lever – länge leve längdsporten.

Annons