Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kåtöl gör succé på Systembolaget: "Sålde slut på tio minuter"

I dag, den första februari hade Kåtöl från Ljusdals bryggeri premiär på Systembolaget. Det tog inte mer än minuter innan varan var slut på lagret.

Annons

– Någon hade varit inne tio över tio och någon hade hängt på dörren klockan tio på nätet, och då var det slut. Absolut är det roligt men att det skulle bli så här var det ingen som var beredd på, säger Joakim Nordborg, delägare i varumärket Kåtöl.

Det var Mattias Forsgren och Joakim Nordborg som hade idén om att skapa ett eget öl till Hotell Lappland. Efter ett tags letande hittade de Ljusdals bryggeri och ägare Per Löfgren var den som tog fram den ljusa ale som blev Kåtöl.

Läs mer: Ljusdalsbryggeriet lanserar Kåtöl: "Namnet föll sig naturligt"

Systembolaget var enligt Joakim Nordborg först tveksam till ett samarbete på grund av namnet. Men när de fick se hela produkten med en etiketten som visade Resaturang Kåtan tog de in ölen.

– Det är ett roligt namn, ett bra namn. Sen är det ju en tolkningsfråga, de flesta tolkar det nog på ett helt annat sätt än vad vi själva tolkar det, säger Joakim Nordborg.

2 400 flaskor öl har lämnat bryggeriet i Ljusdal och levererats till sex systembolag, bland annat i Ljusdal, Hudiksvall, Bollnäs och Birsta. Även ett fåtal restauranger i Hälsingland har haft den. Ölen fanns även som beställningsvara via Systembolaget och det var där den sålde slut så snabbt.

När kommer ölen gå att beställa igen?

– Jag vet att det är på gång och fullfart i bryggeriet. Jag vet inte exakt när det kommer mer men det är på gång. Jag hann inte ens själv beställa, så det var lite snopet. Det kan ju vara att någon lycklig salig männska hinner med att köpa den på de orterna där den finns på Systembolaget. Men jag har ingen aning om det finns kvar i butik heller, säger Joakim Nordborg.