Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu försvinner Preem från Kårböle: "Det finns fortfarande hopp"

Vid årsskiftet försvann butiken, nu lämnar även Preem. Kårböles automatstation försvinner från byn den sista november. Förhoppningar finns dock fortfarande på att en annan aktör kan gå in och driva en station.

Annons

Det var en mörk dag när butiken i anslutning till macken stängde i Kårböle på nyårsdagen. Trösten var att automatstationen skulle förbli kvar, men nu meddelar Preem att även tankningsmöjligheten försvinner.

– Stationen bär inte kostnaderna så det är ett rent ekonomiskt beslut, berättar Helene Samuelsson som är kommunikationschef på Preem.

Butikens stängning är inget som påverkat beslutet, det är en längre tids vikande resultat och inget hastat beslut.

Läs även: Butiken i Kårböle stänger

– Att stänga ner stationer är inte den första lösning man tar till. Det är siffror under en längre tid som ligger till grund för det här beslutet så det har inget med butikens stängning att göra, säger Helene Samuelsson.

Preem lämnar Kårböle från sista november.

I Kårböle har nyheten om att macken ska stänga börjat sprida sig och Stellan Fagrell som är ordförande i Kårböles byalag berättar att man jobbar för en lösning.

– Preem har hyrt området av Göran och Karin som hade stationens butik tidigare. I somras sade Preem upp hyreskontraktet men vi i byn har försökt få dem att senarelägga uppsägningen men det har de inte varit intresserade av, meddelade de förra veckan.

Nu jobbar man på att hitta en annan aktör som kan vara intresserad av att driva bensinstationen.

– Det finns flera mindre bränslebolag som brukar etablera sig på mindre orter och vi har börjat kontakta dem. Det har låtit positivt än så länge. Så det finns fortfarande hopp.

Göran Karlsson, som haft butiken i drygt 40 år tills den stängdes vid nyår, berättar att såvitt han vet har inte Preem informerat kunderna i området ännu. Och ännu finns det inte någon information vid macken.

Göran Karlsson har drivit stationens butik i över 40 år. Han tycker det är tråkigt att Preem nu slutar.

– Det lär komma med kundkortsfakturan i oktober. Men de flesta med bil i behöver ändå åka och handla så de kan tanka då. Värre är det för de med traktorer och arbetsfordon för de kommer ha drygt tre mil till närmaste mack nu. Så det är tråkigt.

Stationen i Kårböle är den enda Helene Samuelsson på Preem känner till som är på väg att stänga och det finns enligt henne inga specifika skäl till varför man valt att stänga just sista november. I Kårböle är man dock rätt säkra på att det har med miljöregler att göra.

– Vid en miljöinspektion fick macken föreläggande på ett antal punkter, däribland en oljeskiljare som skulle åtgärdas innan årsskiftet men det är något man valt att inte göra, förmodligen för att det inte lönar sig med den omsättning macken har, säger Stellan Fagrell.

Även om en annan leverantör tar över stationen blir det troligtvis först till sommaren när Preem hunnit lämna Kårböle och sannerat marken. Blir det en ny aktör vid stationen kan de då vara säkra på att de inte lämnats med miljöskador från någon annan.

Förhoppningen är att en annan aktör vill gå in och starta en ny automatstation.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!