Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorsurr, rök och fest på Bruksdagar

Lite färre besökare än tidigare men som vanligt blev det en bra helg i Ljusnedal. Bruksdagarna lockar alltid sin publik och alla trivdes bland alla aktiviteter.

Annons

– Synd att det verkar vara mindre med människor här i år. Men så blir det när folk ska titta på mobiler och appar istället för att kolla genom fönstret för att se vilket väder det är, sa Nils-Göran Nilsson.

Väderprognoserna visade på regn och åter regn men i Ljusnedal var det inte en regndroppe som kom under lördagen. Ett perfekt väder för Bruksdagarna som arrangerades för 17:e året sedan starten 1985.

Den andra helgen i juli varje ojämnt år drar Bruksar(Ljusnedalsbor) man ur huse för att hjälpas åt att styra och ställa med arrangemanget. Runt ett 75-tal ideella krafter ser till att ordna att Bruksdagrna blir en fest.

– Många hemvändare planerar sin sommarsemester efter denna helg och hjälper gärnatill med olika sysslor samtidigt som de får chansen till många roliga möten medbybor och andra hemvändare, säger Nina Nilsson

Helgen inleddes på fredagskvällen då the Relatives från Rätan steg upp på utescenen och besökare med filtar och picknickkorgar fick njuta av en härlig musikkväll i glada vänners lag.

Under lördagen invigningstalade Patrik Wallmark.

– Han var den som i mitten på 80-talet tog initiativet till de första Bruksdagarna och nu är vi så glada att han och hans fru Lea kom tillbaka till byn för ett par dagar, säger Nina.

Underhållning bjöds på scenen hela lördagen och på bruksområdet var det full fart med knallar och framför allt alla de som visade prov på gammalt hantverk.

Bertil Myhr och Nils-Göran Nilsson rökte fisk som såldes med framgång. Den var varken kall- eller varmrökt. Minst fem timmar ska firrarna ligga i röken innan den är klar.

– Jajamän, vi kör med ljumrökt. Så ska det vara, sa Nils-Göran i samma veva som han sålde två nyrökta fiskar till ett par kunder som stod i kön.

– Det blir etthundratvå kronor, sa han och gjorde klart att nån prutning på det priset inte var aktuellt.

– Nej, då blir det väl liv av kassören, sa han med ett hjärtligt skratt.

Ett tjugotal meter från fiskrökarna var det full fart i den gamla smedjan.

– Vi hade i alla fall tur med vädret, sa Gustav Höglund som tillsamman med Rolf Liljedahl och Magnus Wordén smidde järn i värmen.

– Men åt oss spelar ju vädret ingen större roll då vi är inomhus.

Det var inte Johan Grinde som hade svettigt värre med storsläggan där han stod och bankade fram tjära på gammaldags vis. Och tjära blev det. Och ännu mera rök.

Rök kom det även från kolbulle gänget. Inte ett arrangemang utan kolbulle i Härjedalen. Bland alla kolbullegubbarna som efter konstens alla regler brände på delikatessen fanns en kvinna. Ann-Maria Näs.

– Jo, det är hon som håller ordning på oss, sa Allan Norberg och fyllde på smet i pannan.

Nytt för i år var att Antons Timbershow var på plats. Far och son från Norge som gjort succé överallt där de drar fram. Under en timme visade de vad man kan göra med en motorsåg och en yxa.

– Vi har varit på de flesta ställen inklusive Canada och Australien, nu känns det bra att vara i Härjedalen också, sa Anton i samma veva som sonen drog igång en motorsåg på 190 kubik och 25 hästar. När den startade hjälpte det inte med högtalare och förstärkare då Stian sågade timmer på nolltid.

Lördagen avslutades med lotteridragningar och dans på Gyllene Bocken och hela helgen avslutades med friluftsgudstänst på bruksområdet. Om två år är det dags igen.

h�ߥ�N

Evelina Hammar och Sara Kostiainen bjöd på underhållning tillsamman med andra elever från Funäsdalens skola

Rolf Liljedahl (sittande) och Magnus Wordén (stående), fanns i Smedjan tillsammans med Gustav Höglund. besökaren är Härje Ström

Antons timmerhow innehåller spännande dueller i yxkastning, kapphuggning, kappsågning med motorsågar, kanadensisk trädklättring  och skulpturtricks.

Stian Antonsen var en hejare med yxan

Far och son Antonsson i full fart, Sonen Stian närmast med värsta motorsågen och pappa Olaf längst bort.

Ann-Mari Näs

Stian Antonsen kapade stubbar med fart.

Bertil Myhr och Nils-Göran Nilsson sålde nyrökt fisk

Nils-Göran Nilsson  dyker in i den lilla rökstugan och konstaterar att fisken är färdigrökt efter dryga fem timmar

Olaf Antonsen

En del av Bruksområdet i Ljusnedal

Johan Grinde hade tufft med storsläggan för att få fram tjära

Publiken fick också hjälpa till att kapa timmer, utan motorsåg

Annons