Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig vägupprustning mellan Linsell och Lofsdalen

Vägen mellan Linsell och Lofsdalen har varit eftersatt länge och har äntligen börjats rustas upp. Projektet väntas pågå hela sommaren och bli klart innan hösten men det höga tempot innebär säkerhetsrisker för trafikanterna, vilket flera trafikanter fått erfara.

Annons

För ett par veckor sedan fastnade en buss på kanten till en uppgrävning och behövde bli bortdragen av förbipasserande lastbilar

Trafikverket varnar själva när man svänger in på väg 502 mellan Linsell och Lofsdalen för att köra längst den och rekommenderar trafikanter att välja en annan väg om möjligt. Samtidigt finns inte vägen med på deras webbsida där de listar aktuella vägprojekt så någon planering i förväg är samtidigt inte möjlig. De som drabbas hårdast är yrkestrafiken som måste ta sig fram längst vägen men också boende längst sträckan.

För ett par veckor sedan körde en buss fast på en kant och fick dras bort av hjälpsamma lastbilschaufförer och i veckan fick en taxi bakrutan sönderslagen av studsande sten.

– Jag kom körande i 45-50 som är max hastighet man kan hålla på så stora krosstenar och sedan smälde det bara till så gick bakrutan sönder. Hade vi haft otur hade en av passagerarna kunnat få stenen i huvudet, förklarar Roland Svensson som körde taxin.

Roland Svensson visar hur hans bakruta blivit förstörd på väg 502

Vägen har blivit uppgrävd en stor del av sträckan och ovanligt grov sten ligger på den uppgrävda vägen. Punkteringar och stenskott har också rapporterats men enligt Evert Boeye på Trafikverket är det möjligt att få ersättning om skadorna uppkommit av vägbygget.

– Det går att göra en skadeanmälan på Trafikverkets hemsida och sedan går vi igenom det och hör med entreprenören som utför arbetet. Visar det sig att arbetet inte följt vissa säkerhetsföreskrifter kan vi ersätta de drabbade, berättar han.

Evert Boeye blir förvånad när jag poängterar att vägen inte står med bland pågående projekt på deras webbsida men berättar att vägen bör vara klar senast till hösten.

Trafikverket har varnat billister längst vägen men inte på hemsidan

– Vi gör ett beläggningsarbete och förbättrar avvattningen för vi tycker det är viktigt att Lofsdalen som turistort har en bra väg.

Det blir dock inga andra åtgärder som breddning av vägen eller bortbyggande av farliga krön och kurvor. Trafikverket har heller inga planer på att fortsätta vägbygget mellan Lofsdalen och Sörvattnet.

Ska du resa på vägen innan hösten bör du alltså vara extra varsam. Det finns ingen garanterad ersättning och för Roland Svensson slutade det med en självrisk på 4000 kronor för att laga sin krossade bakruta.

Stenen som ligger på vägen är väldigt grov

Annons