Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenstans att slänga sopor i Lofsdalen

Under onsdagen fanns ingenstans att slänga hushållssopor i Lofsdalen. Containrarna i byn har tagits bort. Kommunen kan inte säga när de nya containrarna ställs ut.

Annons

Kristina Näslund i Lofsdalen står med sin soppåsen i handen. Containern som hon tänkte slänga soporna i är borta. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att ingen information har gått ut om att det inte finnas någonstans att slänga soporna.

– Det är anmärkningsvärt att vi som bor här inte har fått någon information om att vi inte kan slänga sopor. Vi känner oss bortglömda av kommunen. Självklart ska man inte plocka bort de gamla kärlen innan det finns nya på plats, säger Kristina Näslund.

Hon traskar hemåt igen med sin soppåse. Hon säger att hon ska förvara soporna hemma i boden tills det finns container på plats.

– Jag hoppas att containrarna snart är här, säger hon. Det är ju sommar och ganska varmt.

– Självklart ska man inte plocka bort de gamla kärlen innan det finns nya på plats, säger Kristina Näslund.

Härjedalens kommuns renhållningschef Lina Eklund kan inte svara på när de nya soppcontainrarna i Lofsdalen kommer på plats. Först kommer containrarna i centrala Lofsdalen, sedan i de mindre byarna och sist i utkanten av byn Lofsdalen.

Men det kan också dröja upp till två veckor innan sopcontainrarna är på plats i Lofsdalen, Strådalen, Slagavallen och Sörvattnet. Enligt renhållningschefen har den nya entreprenören Lundstams i Östersund upp till två veckor på sig att ställa ut containrarna.

Från den 1 juli har Härjedalens kommun ett nytt avtal för sophämtning med Lundstams i Östersund. Det är därför den gamla entreprenören plockar bort sina 40 containrar i området, varav 30 var placerade i Lofsdalen.

Vaför är inte de nya containrarna på plats innan de gamla plockas bort?

– Det kan till exempel vara platsbrist och det är naturligt med ett visst gnissel vid byte av entreprenör. Jag kan bara beklaga om det orsakat besvär, säger Lina Eklund.

Borde man inte kunna slänga sina sopor hela tiden?

– Det handlar bara om två, tre dagar, säger Lina Eklund.

När finns de nya containrarna på plats?

– Den information jag har fått från den nya entreprenören är att några containrar kommer upp under onsdagen och sedan löpande, säger Lina Eklund. Jag kan inte ge någon form av garanti vilken dag det sker, det kan hända saker, det finns yttre omständigheter.

Är det inte avtalsbrott att det inte finns sopcontainrar i byn?

– Nej. Entreprenören har två veckor på sig att ställa upp containrarna.

Lina Eklund menar att problemen med soporna i Lofsdalen och byarna österut och västerut längs väg 502 beror på att kommunen för länge sedan valde att lägga ett entreprenörsbyte under sommaren, mitt i semestern.

David Håkansson vid Lundstams i Östersund vill inte svara på när sopcontainrarna kommer ut.

– Allt bygger på att vi får en beställning från kommunen. Jag har avtal med kommuen, inte med befolkningen. Containrarna kommer ut så som det är reglerat i avtalet, säger han.

När de nya containrarna är på plats kommer de att stå där i knappt ett år. Senast den 1 juli nästa år kommer alla containrar i området att bytas ut mot soptunnor.

– Som regel blir det billigare för hushållen med egna kärl. Om de sorterar kan de ha färre tömningar per år och har således möjlighet att påverka sina kostnader. De som ställer ut sina kärl varje gång det är tömning får en något ökad kostnad per år jämfört med systemet med containrar, säger Lina Eklund.

Sopcontainrarna i Lofsdalen har samlats ihop och körs bort av den tidigare entreprenören, som inte får betalt för att ha dem uppställda längre eller för att ta hand om soporna som ligger i dem.

Annons