Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ändra lagstiftingen för örnarnas skull

/

Annons

Det är häpnadsväckande att när en exploatör skall redovisa en miljökonsekvensbeskrivning (MKB), som i de flesta fall krävs för att få tillstånd, upphandlas den tjänsten av exploatören. Viktigt verkar det vara att man får tag på inom citat rätt man eller kvinna. Det gäller ju att till varje pris påverka beslutfattarna. Att de av riksdagen fattade miljömålen hämmas av detta är helt uppenbart. Naturskyddet blir lidande och skyddsvärd natur blir svår att återskapa.

I fallet vindkraftparken på Glötesvålen ifrågasattes den av nästan alla remissinstanser på grund av parkens storlek, till en början på 20 verk, och en unik geologi samt kungsörnar. Sen fick man igenom utan någon ny remissomgång en 50% utökning till 30 snurror med kommunens goda vilja. En kortfattad studie genomfördes av exploatören utsedd person, hur kungsörnarna uppehöll sig i området, innan kraftverken sattes på plats. Allt var frid och fröjd, kollisionsrisken var minimal, då de syntes undvika flygning över vålen.

I LT fredagen den 15 januari kan man läsa om en lika kortfattad uppföljning och utvärdering september 2014- augusti 2015 då kraftverken var igång. Kunde man vänta sig något annat svar än det som stod i tidningen? Knappast.

Örnarna flyger inte över vålen och kollisionsrisken har inte ökat!! Att kungsörnarna lättare hittar föda i gammelskogen längs kanterna är felaktigt. De jagar främst över öppna ytor där de lättare kan navigera . Det finns många exempel där fakta inte redovisas av solklar anledning. Dags att ändra lagstiftningen annars kommer aldrig våra miljömål att nås.

Bengt Warensjö, inventerare, naturguide

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons