Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverk oskyldigt till plötslig fiskdöd i Härjedalen

Det var i början på april som sportfiskare upptäckte att en mängd döda fiskar flöt omkring i Lofsån i Härjedalen. Nu har länsstyrelsen utrett ärendet.

Annons

I utredningen konstaterar länsstyrelsen att fiskarna har dött plötsligt, men att de inte verkar ha blivit förgiftade, vilket var en inledande misstanke.

De fiskar som bärgades från ån för att obduceras av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, visade inga tecken på förhöjda värden av ämnen som aluminium eller järn. Det finns inte heller något som tyder på att fiskdöden kan kopplas till driften av det näraliggande vattenkraftverket eller regleringen av ån.

"Härjeåns kraft har skött regleringen enligt de villkor som följer av domen och någon annan orsak kopplad till kraftverket har inte kommit fram", skriver länsstyrelsen i sin utredning.

Eftersom länsstyrelsen och SVA bara har lyckats utesluta möjliga orsaker till fiskdöden men inte lyckats förklara den så har nu Härjedalens kommun bestämt sig för att lösa gåtan på egen hand, med hjälp av ett nytt projekt.

"Området är bland annat hårt drabbat av försurning och det finns en mängd bakgrundsdata att tillgå till projektet. Detta arbete ska påbörjas snarast i samråd med Länsstyrelsen och Ljusnan /Voxnan vattenvårdsförbund. Kontakt har tagits med forskare på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), i ärendet och arbetet med att klargöra orsaken till fiskdöden fortsätter", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

-

Läs också: Massdöd av fiskar i Lofsån - fiskare pekar ut kraftverken

Annons