Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen invigde whiskeylager på hög höjd

/
  • Landshövding Jöran Hägglund skålar in skybaren och whiskeylagret på 1125 meters höjd uppe på Hovärken.
  • Angela D´Orazio, masterblender på Mackmyra, landshövding Jöran Larsson, Ola Andersson, vd för Lofsdalens fjällanläggning, Magnus Dandarell, vd för Mackmyra och styrelseordförande i fjällanläggningen, Jan Andersson samlas mitt i skybaren, vid ett litet fönster där man kan se ner på faten i whiskeylagret.
  • Det blåste rejält uppe på Hovärken, bäst att hålla i mössan.
  • Byggnationen har inte varit helt enkelt, då det blåst kraftigt i stort sett hela hösten, och byggnadsställningarna var noggrant förankrade.
  • Ola Andersson, nere i Lofsdalen, längts upp bakom honom på toppen skymtar skybaren.
  • Gott om plats för mingel
  • Över 700 fat får plats uppe på Hovärken, Blanca och Thomas Rolén får sig en lektion om whiskeyn i just deras fat, en av 300 som snart är på plats.

Nu är det klart, Europas förmodligen högst belägna lager för whiskey, med tillhörande skybar samt utsikt över en stor och vacker bit av Härjedalen.
– I whiskey kan man smaka en bit av ett lands skönhet, och vad kan passa bättre då än att var just här, sa landshövding Jöran Hägglund vid lördagens invigning.

Annons

Det blåste rejält på 1125 meter höjd uppe på Hovärken, högt över Lofsdalen. Så pass att de första inbjudna vipgästerna, de som var först med att köpa whiskeyfat samt andra inbjudna och media, fick åka bandvagn sista biten då blåsten satt stopp för toppliften. Men den något skakiga färden var resan väl värd och landshövding Jöran Hägglund inledde sitt invigningstal med orden:

– Man blir nästan ordlös när man kommer hit upp ...

Att bygga ett whiskeylager och en skybar långt uppe på ett fjäll har inte varit en helt enkel historia. Det märks inte minst på byggställningarna som säkrats med kraftiga band i stenbumlingarna runt den runda byggnaden.

– Det har blåst något så in i norden. Byggnadsarbetarna säger att det blir ett minne för livet, säger chefen för Lofsdalens liftanläggning, Ola Andersson, när tidningen får en pratstund med honom på vägen ner.

– Och fortfarande är det några takplåtar kvar att sätta fast, så vi är inte helt klara.

Bygget har kostat 10 miljoner kronor, det mesta finansieras av skidanläggningen, en tredjedel av region Jämtland/Härjedalen. Från början var det en restaurang man hade i tankarna men Ola Andersson kläckte idén om att det borde vara "lite glas" och några whiskeyfat som syntes. Anläggningens styrelseordförande Jan Andersson tog idén vidare till den svenska whiskeytillverkaren Mackmyra utanför Gävle och på den vägen är det.

Nu, två år senare, är något så osannolikt som ett whiskeylager på en fjälltopp, sanning.

– Vi kan så att säga befrukta varandra i detta. För vår del når vi ut till andra kundgrupper genom att vi får tillgång till Mackmyras kundregister, det är människor vi inte nått tidigare. Samtidigt som Mackmyra kan nå våra kunder, säger Jan Andersson.

Under invigningen fanns också möjlighet att provsmaka whiskey i skybaren, som är byggd som en liten rotunda med 360 graders storslagen utsikt över den Härjedalska fjällvärlden. I källaren finns själva lagret, med plats för drygt 700 whiskeyfat à 30 liter styck. Priset per fat är 20 000 kronor och 300 är redan sålda.

Blanca och Tomas Rolén från Stockholm hör till de allra första köparna.

– Vi har varit här i Lofsdalen på vintrarna i 20 år och nu har vi också byggt ett fritidshus. Vi kände att vi ville vara med och stötta det här. Det är ett led i byns utveckling och då ville vi också vara med och bidra, säger Blanca Rolén.

Det blev dock aldrig någon restaurang, "Det är ingen värmestuga", som Jan Andersson utryckte det, och det blir inte öppet på en daglig basis. Men baren kommer att användas för olika tillställningar, som dryckesprovningar, föranmälda luncher, after-ski och konferens.

– Och det är redan jättemånga som vill hyra för bröllop och kalas här uppe. Det är också några tevebolag som hört av sig och vill sända från skybaren. Nu är det bara fantasin som sätter gränser för vad den kan användas till, säger Ola Andersson.

Annons