Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lofsdalen firade Valborg med backtävling på skoter

/

Det blev en riktig fest för skoterälskarna i Lofsdalen på Valborgsmässoafton. Arrangemanget Bonfire Lofsdalen 2016 hade drygt 100 startande i lördagens backtävling på skoter.
– Kul att tävla på hemmaplan, säger John Stenberg från Lofsdalen, som tävlat i USA i vinter.

Annons

Skotrar i alla möjliga olika klasser och kulörer tog sig an banan uppför en av Lofsdalens skidbackar. Fort gick det i elitklassen, mindre fort i veteranklasserna, där bland andra initiativtagaren Jimmy Gudru var med och tävlade. Han tog bland annat andraplatsen i stora veteran, efter Alexander Woxlin från Härjedalens AK.

Gudru driver lägergård i byn och var den som tog kontakt med arrangörerna bakom säsongavslutningen i Grönklitt, för att få till något liknande i Lofsdalen.

– De har ju konceptet klart, så jag ringde upp dem och tyckte att vi skulle göra samma grej i Lofsdalen. Och det gick ju, vi har råddat ihop det på fyra veckor.

Varför ska man göra det här tycker du?

– Se dig omkring bara, varför ska man inte göra det, säger Jimmy och slår ut armarna.

Enligt arrangören Henrik Mases var det 550 personer som betalade sig in på lördagen, och tillsammans med alla skoterförare och deras medhjälpare kom runt 800 personer till Lofsdalen för att se skoterfesten, käka hamburgare, köpa dricka i isbaren och bara umgås och ha kul. Samt köra skoter i någon av de olika klasserna som erbjöds, från veteran till elit.

– Vi räknar med en fortsättning nästa år. Det här är ju en kul grej, ett försök att få till en riktig säsongsavslutning här. Det har inte funnits någon sådan i Lofsdalen tidigare. Och när alla ställer upp som de gjort i år, företag, skidbacken, skoterklubben, då går det lätt. Alla ha varit så positiva, säger Jimmy Gudru.

Själva tävlingen då? Jo lite ploj var det väl över en del skotrar, framförallt i veteranklassen, där några av entaktarna hade problem att orka uppför backen i den lösa sockersnön. Men de som tävlade i elitklassen körde på som de brukar.

– Jag hade väl inte tänkt köra egentligen, men när man står på startlinjen, då blir det som blodigt allvar ändå, säger John Stenberg som förutom elit körde även klassen med en passagerare på skotern.

Hur är det att köra backtävling jämfört med skotercross?

– Jag har kört väldigt få backtävlingar, bara en tre fyra stycken. Lite skillnad är det ju, det är ju väldigt mycket starten som blir avgörande, jämfört med i skotercross.

Vinnare i elitklassen blev Tim Marklund från Piteå, flerfaldig SM-mästare i backtävling. Balder Näs från Walles kom tvåa och Limaföraren Marica Renheim, med fler SM-guld i skotercross för damer körde in som trea, i herrarnas final. Hon vann även dam elit före Hanna Munter från Hamrånge. John Stenberg slutade femma i elitfinalen men tog hem segern i klassen bredbandare med passagerare. '

Tävlinge

Annons