Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massdöd av fiskar i Lofsån - fiskare pekar ut kraftverken

/
  • Några av de öringar som Jens Borbos plockade upp när han kom tillbaka någon dag efter upptäckten av död fisk i Lofsån.
  • Här syns tydligt flera döda öringar som fastnat i växtligheten i det strömmande vattnet.
  • Jens Borbos fiskar mycket runt Hede och Lofsdalen, men inte så mycket i Lofsån tidigare. Nu var han där för att bekanta sig med vattendraget.
  • Fångad död fisk.

Tusentals döda fiskar. Den synen mötte Jens Borbos när han vadade ut i Lofsån i helgen för att bekanta sig med fiskevattnet. De döda öringarna virvlade i strömmen runt vadarstövlarna.
– Jag blev riktigt ledsen, ett sådant fint fiskevatten, säger han.

Annons

Det var strax nedanför där Glöteån rinner ut i Lofsån, nedströms utloppet från Lofsåns kraftverk. På en sträcka av någon kilometer meter såg Jens Borbos tusentals döda fiskar när han besökte området i lördags. Öringar.

– Vattenståndet var riktigt lågt när jag kom dit. Min teori är att kraftbolaget släppt på för lite vatten. När det inte kommer nytt vatten dör fiskarna av syrebrist. Jag är ju lekman i frågan men jag tror att det har att göra med kraftverken, säger han.

Någon dag senare återvände han med hink och håv för att ta rätt på de döda fiskarna. Då var vattenståndet betydligt högre.

– De flesta av fiskarna hade spolats bort. Jag gick efter älven i flera timmar och hittade ändå många döda fiskar som satt fast i växtligheten. Jag samlade ihop 70 stycken. Jag såg också både mink och utter som säkert varit där och ätit.

En del av fiskarna har han lämnat in till Härjedalens kommun.

– Vi ska skicka fiskarna vidare till SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt) för en analys av vad fiskarna dött av. Jag kan inte ge någon kommentar till vad det beror på innan det är klart. Men om det är i den omfattningen som det talas om, tusentals fiskar, då är det en katastrof. Det här är ett genetiskt viktigt öringsbestånd som redan är hårt drabbat av försurningen. Det har inte råd att drabbas av något mer, säger Janne Gabrielsson, fiskeansvarig på Härjedalens kommun.

På Härjeåns Kraft AB, som äger vattenkraftverken i Lofsån, har man inte noterat några extremt låga flöden. Under tisdagen uppmärksammades bolaget på att det flutit död fisk i ån.

– Just nu vet vi ingenting egentligen. Vi har skickat dit en kille för att kolla vad som hänt och vad det kan bero på, säger Svante Grundström, produktionschef för vattenkraften på Härjeåns.

Vad tror du om teorin att det varit för låga flöden i ån som lett till syrebrist och fiskdöd?

– Det har jag svårt att tänka mig. Vi har ju bestämda miniminivåer, lägsta nivåer för flödena, och vi har inte varit nere på dem. Jag vill kolla ordentligt och se vilka flöden som varit men jag har svårt att tro att låga flöden skulle vara orsaken, säger han.

Både kommunen och länsstyrelsen utreder fiskdöden.

– Vi har bett att få in fler uppgifter för att kunna avgöra vad det handlar om. Är det något som kan ha med vattenkraften att göra så är det vårt bord, annars är det kommunen som får utreda detta vidare, säger Urban Westbye, biträdande enhetschef på Miljöskyddsenheten, länsstyrelsen.

Annons