Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny sport kommer till Lofsdalen - bobtävling i skicrossbanan

/
  • Höga hopp kan det blir och ännu högre gupp blir det i Lofsdalen, jämfört med i Orsa, enligt arrangören.
  • Så här såg banan ut i Grönklitt. Det gäller att få upp lite fart.
  • Avdelningen modifierade bob, en förare.

Snowracertävling i tre klasser och backtävling på skoter. Lofsdalen firar valborg med fokus på åkning både utför och uppför.
– Det blir organiserad lekstuga. Både seriös tävling och fantastiskt kul, säger arrangören Henrik Mases.

Annons

– Jag har fått mycket inspiration från Red Bull och deras extremsportevenemang, säger Henrik Mases som driver skotercrossanläggningen i Mora och har ett eventbolag.

Läs mer: Härjedalstjejer deltog i Red Bulls flygtävling

Förrförra helgen låg han bakom ett liknande evenemang i Grönklitt utanför Orsa, Springblast 2016. Backtävling med snöskoter och för första gången, bobcross för både barn och vuxna. Tävling på snowracer utför en skicrossbana.

– Det var fruktansvärt kul. Vi hade trettio deltagare i tävlingen och alla säger att de vill vara med igen, säger Henrik Mases.

Varifrån kommer iden?

– Vi satt och spånade och kände att vi måste göra något nytt. Skotertävlingar har vi gjort förut. Då kom idén om en organiserad tävling på snowracer.

Henrik Mases, som även är engagerade i Mora Motorklubb, har nu bildat en ny förening för just bobcross och registrerat den hos Riksidrottsförbundet och Svenska bob- och rodelförbundet.

– Det är en helt nystartad sport. Och på förbundet är de positiva och ser en möjlighet att öka intresset för bob- och rodelsporten, säger Henrik Mases.

Deltagarna betalar en anmälningsavgift på plats och får licens att köra och är även försäkrade under tävlingen. Hjälm och ryggskydd krävs. I Lofsdalen blir körs den andra och sista deltävlingen i den nystartade bobcross-serien, med tre klasser. Standardbob en förare, modifierad bob en förare och modifierad bob förare och passagerare.

– Han som vann i Orsa var någonstans mellan 40 och 45 år. Så det här är verkligen en organiserad lekstuga.

Hur ser banan ut?

– Vi modifierar skicrossbanan lite, bygger lite fler velodromer, och så blir det flera hopp. Det som deltagarna frågade efter i Grönklitt var högre hopp så det fixar vi, säger Henrik Mases.

Bobtävlingen körs på fredag och på lördag blir det backtävling med skoter, i tolv olika klasser. Flera Härjedalsåkare är anmälda, bland annat Knätt-Henrik Olsson, flerfaldig SM-mästare i sporten.

– Vi kör det här år och ser hur det faller ut men tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang på Valborg i Lofsdalen, säger Henrik Mases.

Annons