Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftspengar ger rabatt på fiber och billigare kaffe

/
  • Vindkraftverken på Glötesvålen blåser in pengar till bygden.

Vindparken på Glötesvålen blåste in närmare en halv miljon i bygdepeng under 2015. En stor del av pengarna går till rabatt på fiberanslutning.
– Det är bra att det går tillbaka lite pengar till berörd bygd, säger Ulla Stenberg, sekreterare i Glöte byalag.

Annons

Avtalet med Ikea ger en bygdepeng på 0,5 procent av bruttointäkten från vindkraftparken varje år. Förra året blåste det in 485 611 kronor som Glöte Byalag bestämmer över, hur de ska fördelas.

Den största delen av pengarna, drygt 300 000 kronor, går till en rabatt på anslutningsavgiften till det fibernät som Härjeåns håller på att dra i byn. Hittills har ungefär hundra fastighetsägare visat intresse att koppla in sig.

– Det blir 3100 kronor per fastighet, som det ser ut nu. Sedan kan det ju bli både mer eller mindre, beroende på hur många som väljer att ansluta sig i slutändan. Alla får samma rabatt, oavsett om man är fastboende eller har sitt fritidshus här, säger Ulla Stenberg.

Byalaget har också bestämt att fördela pengar till Glöte snöskoterklubb, 45 000 kronor till leder och markaavtal, drygt 30 000 ska in i en framtidsfond, en del pengar går till att utveckla vindkraftsutställningen på Glötegården och det blir också lite pengar för att sköta badplatsen och ett vindskydd. Bland annat.

– Och så är det 30 000 kronor till Café Bönan som vi öppnade förra året i Glötegården.

Vindkraften ger billigare bullar?

– Nej, vi bestämde att det ska blir billigare dryck, kaffe, te och sådant.

Ikea tog över de trettio vindsnurrorna på Glötesvålen 2014. Det är Skandinaviens högst belägna vindkraftpark och den beräknas producera 220 GWh/år. Syftet med bygdepengen är att främja Glötebygdens utveckling.

– Det är ju bra för området, det här blir ju lite kompensation för den påverkan som blir på bygden. Det blir ju lite ljud och så. Speciellt vid vissa väderlekar, när det är snö och is i luften kan det bli lite buller, säger Ulla Stenberg.

Annons