Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalpatriotiskt när folk åker till Sveg för en tatuering

Aldrig har tatueringar varit mer populära. Kanske blir det här sommaren då du skaffar en tatuering? Varför inte ett hjortron eller ett landskapsdjur?
Erica Sandvold tatuerar sig i alla fall för att alltid kunna vara hemma.

Sommarvärmen släpper inte greppet om Sveg och på Kyrkgatan rör sig folk helst i skuggan. Därför är det befriande att komma in på kalla Alternative Art. Här kyler air-condition lokalen och de tre tatuerarna som arbetar här, Pontus Jonsson, Jerry Lind och Anna Westman.

Det är bara under korta stunder som man får möta deras ögon, annars är det full koncentration på nålen och färgen. I Pontus besöksstol sitter Rebecca Sandvold och hon ser rätt avslappnad ut trots smärtan.

– Vi har lite att göra i dag, säger Pontus.

Han tittar på bilden han har framför sig som föreställer Rebecca och hennes två systrar. En av dem bär en lusekofta där varje prick ska tatueras in. Det tar tid men Rebecca gnäller inte.

– På slutet är man mer öm i armen, säger hon.

Rebecca kommer från Hede men bor nu i Sundsvall så hon har kört 23 mil för att komma till Pontus idag. Och det är många resor kvar innan armen är täckt av tatueringar. Rebecca vet vad som väntar för bredvid henne sitter systern Erica. Pontus blev färdig med hennes arm för två veckor sedan. Den är svartvit men där hjortronen och ledkorset är i färg. Dessutom finns en text på armen.

– Det är "Jag ska måla hela världen lilla mamma", jag valde mellan den och "Jag vill ha blommig falukorv till lunch", säger Erica och skrattar.

Ett stort älghuvud pryder väggen i lokalen och det lokalpatriotiska är ständigt med som motiv i tatueringarna.

– Kanske är folk mer patriotiska här. Björn är landskapsdjuret och kungsörnen är landskapsfågeln och mosippan är landskapsblomman så de blir ofta motiven. Folk från Dalarna väljer ofta kurbitstema och kunder från Hälsingland vill ha lodjur. Man kan säga att det har blivit många lodjur åt hälsingebor och björnar till härjedalingarna och älgskallar till jämtarna helt enkelt.

Patriot eller inte, för Erica som gjort en personlig tatuering fanns en trygghet i bilderna.

- Jag tänkte att var man än är i världen så är jag alltid hemma när jag tittar på armen.

Totalt har hon suttit still i besöksstolen i 40 timmar medan Pontus tatuerat in motiven med tre nålar som går upp och ner 100 gånger i sekunden. Men här gnäller inte kunden.

- En helarm med lusekoftor tar längre tid än en helarm som inte innehåller det. Jag försöker hellre få till heldagar än att passa ihop två kunder. Den första kanske svimmar och då tar det längre tid, säger Pontus.

Anna Westman som just nu är lärling till Pontus har till och med övat på sig själv.

- Det är bättre att göra misstagen på mig själv än på andra. Jag har övat på att dra streck åt olika håll på mitt lår, går det dra maskinen åt det här hållet. Blir det här bra? Nej, det blev inte så bra.

För Anna som hållit på med skinngarvning och gillar att måla och rita, känner hon att hon nu knutit ihop säcken. Det här är drömjobbet.

- Att göra illa människor och så betalar de en för det, säger Anna och skrattar.

Tatueringen blomstrar i vårt land, minst 2000 svenskar lägger sig under nålen varje dag. Och tatuerarna i Sveg är populära.

- Egentligen borde det kanske vara en omöjlighet att försörja sig som tatuerare i Sveg men våra kunder reser långt, de kommer både från Sverige och Norge. Vi har hållit på sedan 2006 och i dag har vi en väntetid på sex månader, säger Pontus.

Det ettriga metalliska ljudet fortsätter och det gör även Pontus koncentration. Det är ännu mycket kvar av lusekoftan på Rebeccas arm. Innan värmen ska mötas igen utanför dörren till studion tittar Pontus upp och säger:

- Vi har en tjej som har ett tatuerat hjortron och texten "Härliga Härjedalen" på hela skinkan. Hon säger att det är hennes sätt att få bättre vård på ålderdomshemmet.