Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Louise gjorde drömmen till vardag i Funäsdalen

Louise Östberg ville ha mer äventyr. Men med tre små barn och ett förortsmammaliv på Lidingö var det inte helt enkelt att dra iväg och korsa Grönland. Istället blev det ett äventyr varje dag i ett år, som avslutades i Härjedalen.

Louise Östberg är äventyrare och innovationsforskare. Under hennes barndom åkte familjen ofta till västra Härjedalen eftersom hennes mamma Karin Arnell kommer från Ljusnedal. De täta resorna till Härjedalen fortsatte när Louise fick egna barn.

– Istället för att åka hit en sju, åtta gånger per år med tre barn i baksätet tänkte vi att vi lika gärna kunde bo närmare äventyren, säger LouiseÖstberg.

När flytten skulle ske valde familjen mellan att bosätta sig i Funäsdalen eller Åre. Funäsdalen vann. Det enda som hamnade på minuslistan var att det var svårt att ta sig härifrån.

– Men jag insåg att man inte kan basera en flytt på att man ska åka därifrån.

Så det blev Funäsdalen och snart har familjen bott här i tv år.

Louise 365 äventyr började i februari 2014. Då bodde hon, maken och de tre barnen på Lidingö.

– Jag levde ett helt vanligt förortsmammaliv. Lämnade och hämtade på dagis och var så långt från äventyr som man kan komma.

Men Louise drömde ständigt om ett äventyrligt liv. Hon har varit fälttävlansryttare, åkt skridskor, klättrat och ägnat sig åt friåkning hela livet. Med familj och jobb var det svårt att bara dra iväg och korsa Grönland i ett halvår.

– Jag varken ville eller kunde lämna familjen. Så kom jag på att jag istället kunde göra ett mindre äventyr varje dag under ett år.

Som den forskare hon är funderade hon på om summan av många små äventyr kunde vara större än ett stort äventyr.

– Frågeställningen tangerar min forskning. Jag sysslar med medarbetardrivet idéarbete. Summan av många små idéer är större än en storinnovation i en verksamhet. Jag undrade om detsamma gällde för upplevelsen av äventyr.

I samma veva började Louise Östberg en äventyrsutbildning vid Adventure academy, där hon idag är instruktör.

– Alla andra på utbildningen skulle göra ett enda stort äventyr. Jag valde att göra ett mindre äventyr varje dag under ett helt år.

I början var det lätt och Louise hade en lång lista med äventyr som hon avverkade. Hon gjorde dem ensam, med familjen eller vänner.

– Äventyren kunde också bestå av att jag ledde andra in i äventyr eller att barnen var med.

Familjen lagade mat och hade fredagsmys i skogen så många gånger att barnen till slut påpekade att det inte var ett äventyr längre.

– Jag ville ha grejer som innebar en risk och som gjorde att jag blev lite modigare av att ha gjort just det äventyret. I början var det lätt att hitta äventyr. Jag har haft nytta av att jag reser mycket i arbetet. Nya ställen ger nya äventyrsmöjligheter.

När hon var i Göteborg passade hon på att paddla kajak runt vallgraven och i Borås hyrde hon en islandshäst för att se på omgivningarna.

Under oktober och november i Stockholm var det tufft att hitta nya äventyr. Men det löste sig.

– Jag är mörkrädd, så jag sprang i mörkret.

De sista månaderna på äventyrsåret genomförde Louise Östberg i Funäsdalen eftersom familjen hade flyttat hit då.

– Det var mycket lättare. Det finns massor med äventyr här och det hade dessutom blivit en naturlig del av vardagen för mig. Till exempel tältade jag på fjället en natt. Jag är inte rädd för vilda djur, bara för vilda människor. Men ensam på fjället i Härjedalen är jag inte rädd.

När äventyret var slut i februari insåg Louise Östberg hur trött hon var.

– Det hade varit otroligt kul med alla dessa 365 små äventyr men det var också uttröttande.

Och Louises fortsätter att leva sin dröm. Hon är certifierad fjälledare och jobbar emellanåt som äventyrsguide.

– Vardagen har blivit äventyr och äventyren har blivit vardag, säger Louise Östberg.