Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: "Jobben är viktigast"

/
  • Moderaten Ulf Nyberg sitter i riksdagen och kandiderar för en nya mandatperiod. Här tillsammans med Härjedalens moderate oppositionsråd, Victor Ericsson.

Moderaterna glesbygdspolitiske talesman Ulf Nyberg, riksdagsledamot, ser jobben som det absolut viktigaste för utvecklingen i Härjedalen.
– Sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar har varit jättebra, säger han.

Annons

Vad är den största utmaningen för en glesbygdskommun som Härjedalen?

– Det är jobben. Har du inte jobb så måste du flytta iväg. Därför är det viktigt att hitta jobb eller ha bra kommunikationer till jobben så att du kan bo kvar. Utan jobben är det illa.

Hur löser Moderaterna det då?

– Om man tar Härjedalen som ett bra exempel med besöksnäringen så ser man att sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift har gett ett jättebra resultat. Där tycker jag vi har varit framgångsrika.

Socialdemokraterna vill ta bort reformen, och i stället satsa pengarna den kostar på utbildning?

– Det tycker jag är otroligt olyckligt. Branschorganisationen Invita kallar det för dubbelstöten. De kan ju den här branschen och de är väldigt oroliga för de har sett vilka positiva effekter det här fått. Fler jobb ger mer skatt. Vi har aldrig haft så mycket intäkter till kommun och landsting som vi har nu. Det är tack vare jobben man har fått bra ekonomi i kommuner där man kan handskas med pengarna.

Hur vill Moderaterna jobba för att stärka turistnäringen?

– Det är viktigt med kommunikationer. I Dalarna har vi hjälpt till att ordna en flygplats i Sälen. Där gör man analysen att man måste flyga in turisterna för det är fullt på vägarna. Det gäller även för Jämtland/Härjedalen som ju inte ligger mitt i Europa. Då är flyget en viktig del.

Varför ska man rösta på Moderaterna om man är same?

– Därför att de är företagare. Då är det bra att rösta på Moderaterna. Sedan tycker jag också att vi har en väldigt bra politik när det gäller rovdjuren. Det är ett väldigt stort problem för samerna. Det är klart att om alla renkalvar försvinner då är det svårt att vara renägare. Det kanske inte är ett så stort problem här i Härjedalen men i Dalarna är det stort

Jordbruk och lokal matproduktion, vad har ni för strategi för att stärka de bitarna?

– När jag blev talesperson gjorde vi helt om i en fråga. Det gäller livsmedelsstrategi där vi tidigare sagt att vi inte ska ha någon. Nu är vi för en sådan strategi och jag och min kollega Lousie Drejfelt håller på att jobba fram en sådan. Jag hoppas att vi ska kunna lägga fram många bra förslag. Vi har precis tittat på ett mobilt slakteri. Jag tror att det kan vara en framkomlig väg där man tar fram bra djur och bra kött och så kommer slakteriet till gården. Och då får man dessutom pengarna direkt i hand.

Varför finns det ingen livsmedelstrategi tidigare hos Moderaterna?

– Man har tyckt att marknaden ska klara det ändå.

Har Moderaterna några idéer om hur vinster från vindkraften ska komma glesbygden till del?

– Jag har skrivit rapport om motionerat om att man bör titta på hur vinster från vattenkraft och vindkraft ska komma tillbaka till glesbygden. Jag driver tesen att man ska titta på det, sedan alla Moderater inte tycker likadant. Det är en svår fråga.

Ska det byggas mer vindkraft?

– Personligen tycker jag inte det, men partiet tycker att det är en ljus idé. Jag är en stor vän av kärnkraft, jag tycker att det är en väldigt klimatsmart energikälla. Dessutom är vindkraften väldigt dyr.

Du är polisinspektör, hur ser du på polissituationen i glesbygd?

– Det är ett sorgligt kapitel. Jag driver som glesbygdstalesperson att det ska finnas poliser på hela den geografiska ytan. Om det brinner i utedasset så har den kommunala räddningstjänsten i regel en plan för hur lång tid det ska ta att komma fram. Jag kan tycka att händer det något i Sveg så ska man ha en planering och i normalfallet kunna komma inom rimlig tid. Det känns som att när det är staten som planerar då är det inte lika viktigt men man kan ställa stora krav på kommunernas planering.

Vad har ni för strategi för att öka polisbemanningen i glesbygd?

– Ett problem är att det har funnits många polismyndigheter i Sverige. Nu är vi på väg mot en myndighet och tanken är att den ska kunna styras mer effektivt. Det kan vara en del av lösningen.