Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleine från Mittådalen skriver om Mavve

/
  • Nu kan man läsa om renkalven Mavves äventyr även på svenska.
  • Boken om Mavve på såväl samiska som svenska.
  • Ev ettabild

Nyligen släppte Madeleine Renhuvud boken "Renkalven Mavve på vingliga ben" och därmed kan en ny barnboksfavorit ha sett dagens ljus.
– Boken bygger på mina egna barndomsupplever i samebyarna jag växte upp i, förklarar Madeleine som vid sidan om författarskapet också är lärare i Falun.

Annons

Madeleine Renhuvud är född och uppväxt i en renskötarsläkt i Mittådalens sameby i Härjedalen. Renskötarkulturen är något som följt henne sedan dess. Först till Idre sameby dit hon flyttade som 19-åring och sedermera gifte sig, och därefter till Falun där hon bor och verkar sedan ett antal år tillbaka.

– Samekulturen har så klart präglat hela min uppväxt och inte minst efter flytten hit till Falun så har mina samiska band växt sig än starkare. Varje sommar åker jag till Mittådalen och deltar i renmärkning och jag märker numera ännu tydligare hur vackert det är där, förklarar Madeleine.

Men renskötseln ser inte likadan ut i olika samebyar. I Idre sameby använder man exempelvis fortfarande lasso när vajorna och deras kalvar ska skiljas ut vid märkningen.

Och just detta med renar är något som står i centrum för Madeleines nyutkomna bok "Renkalven Mavve på vingliga ben". En delvis självupplevd bok.

– Mavve är egentligen en renkalv som förlorade sin mamma och som vi fick ta hand om när vi var små. Jag har ofta funderat på hur det skulle ha gått för den om han fått fortsätta leva och det är dessa tankar jag samlat till en bok, eller t o m en bokserie för jag har redan manuset klart till en uppföljare, avslöjar Madeleine.

Tanken med boken är inte minst att sprida kunskaper om samisk kultur.

– Jag vill skriva på ett informativt sätt samtidigt som jag väver in samiskan och gamla samiska sägner, som t ex om saiverna som ett osynligt småfolk man ska hålla sig väl med, och som jag för övrigt själv tror på, eller om olika slags naturgudar. Mycket i den samiska kulturen bygger också på en närhet och respekt för naturen och hittills finns inte mycket skrivet om detta i barnbokslitteraturen.

Boken har sedan något år funnits i en version på samiska. Den svenskspråkiga släpptes i april och den har belönats med en första recension.

– "Missa inte renkalven Mavve" löd rubriken och jag blev jättestolt, ler Madeleine.

Däremot stod inte förlagen direkt på kö för att ge ut boken om "Mavve".

– Det var lite svårt att få dem att nappa. "Ointressant och utan potential" menade några, men ett samiskt förlag insåg värdet och gav snabbt ut den. Jag har också läst ur boken för mina skolbarn och de blev väldigt nyfikna på att få höra mer.

Illustrationerna i boken är givetvis signerade Madeleine Renhuvud, bildlärare som hon är

– Jag känner mig egentligen mera som konstnär än författare, men det kanske blir ändrig på det nu, säger Madeleine som samma dag som den svenskspråkiga boken släpptes fick extra motivation att skriva vidare om "Mavve".

– Den dagen blev jag mormor och jag känner mig väldigt inspirerad att fortsätta skriva för min dotterdotters skull. Hon bor på Irland och böckerna kan vara ett bra sätt att låta henne ta del av den samiska världen och kulturen. Jag har en idé om att utveckla detta till totalt åtta böcker, en för varje samisk årstid då samerna även ser t ex sensommar och vårvinter som en egen årstid. Under ett år hinner en renkalv vara med om mycket.

– Samtidigt vill jag inte att känna att det hela blir till ett pressande "måste". För mig är det viktigt att skrivandet är ett sätt att varva ned och stressa av, inte tvärtom. Drömmen vore att kunna fortsätta som lärare på halvtid och ägna resten av tiden åt bokskrivande och konstnärligt skapande, avslutar Madeleine Renhuvud.

Annons