Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fuskade på O-ringen – diskvalificerades inför sista etappen

En man diskvalificerades inför O-ringens sista etapp. Anledningen? Han hade fuskat under de fyra föregående etapperna.

Annons

Mannen har nu diskvalificerats från O-ringen. Anledningen är att han brutit mot regeln om otillåtna fördelar.

– Vi diskade en löpare i går kväll. Vi kunde se att han använt sig av otillåtna fördelar under de fyra första etapperna, säger tävlingsledare Jan Troeng.

Mannen ska ha deltagit under falskt namn under den första delen av dagen, för att sedan ha sprungit samma bana igen under eftermiddagen under sitt riktiga namn. Enligt uppgifter till Sporten hade mannen använt ett finskt alias under förmiddagarna.

– Det vi har sett att han begett sig ut med falskt namn tidigt på dagen för att sedan springa under sitt riktiga namn senare. Då har han skaffat otillåtna fördelar enligt oss.

Mannens fuskande uppdagades då tävlingsledningen inte fick kontakt med den person som enligt deras system fortfarande var ute längs banan under torsdagens etapp.

– Så som vi kunde se det så saknades det en löpare i skogen, vi följer upp sådant helt tiden. Han hade inte avläst brickan och därifrån upptäckte vi att något var fel. Sen fick vi inte kontakt med den här personen i fråga.

När mannen inte kunde identifieras började ett detektivarbete i anmälningssystemen för att leta reda på rätt man.

– Detta var något vi kunde se via våra anmälningssystem. När vi hittat på rätt person och kände oss säkra på det valde vi att diskvalificera honom.

Enligt Troeng har mannen inte lämnat in någon protest mot ledningens beslut, vilket han anser tyda på att den fuskande mannen erkänt fusket.

– Han hade möjlighet att lämna in en protest mot tävlingsledningen, men gjorde inte det.

Vad som kommer hända med den fuskande mannen ligger nu på svenska orienteringsförbundets bord.

– Vi som arrangörer kommer att ta det här vidare. Vi kommer göra en anmälan till svenska orienteringsförbundet, som kommer få ta det vidare därifrån.

Vad det blir för påföljder för mannen återstår alltså att se. Huruvida mannen kommer få fortsätta att tävla under den här säsongen är ännu oklart.

– Han blir inte per automatik avstängd för ytterligare tävlingar. Det behöver inte bli några påföljder för honom, men det blir orienteringsförbundet som bestämmer det.

Kommer han bli avstängd från ytterligare tävlan i O-ringen i framtiden?

– Vi inväntar orienteringsförbundets beslut. Vi utgår efter det och det kommer bli någon form av påföljd, men om den blir positiv eller negativ för honom kan jag inte svara på i nuläget. Det får vi vänta och se kring.

Läs och se mer från O-ringen:

Tove Alexandersson totaldominerade O-ringen – sprang hem jättesumma

Ett ton bananer, miljoner i vinst, en fuskare och ingen skadad

Magnus Grafström sprang 48 minuter fel uppe i Sälenfjällen

75,000 timmar på 1200 volontärer gör O-ringen möjligt: "Dom är ovärderliga"

Annons