Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man kan ha synpunkter"

Härjedalens kommuns personalavdelning har själv granskat hur det gick till när mannen anställdes.
– Vi håller på och arbetar med att förbättra våra rutiner, säger Britt Paju, HR-chef på Härjedalens kommun.

Annons

Kommunens egen granskning av hur det gick till när mannen anställdes bekräftar Tidningen Härjedalens uppgifter.

– Det sattes inte in någon annons för lärlingstjänsten. Tillsättningen gjordes dock mot bakgrund av att vi inte hade fått tillräckligt kvalificerade sökande på de elektrikerannonser som vi hade annonserat vid tre olika tillfällen under hösten, säger Britt Paju, HR-chef.

– Man försökte tänka i lite alternativa banor och försöka hitta någon som var lämplig. Denna någon blev då den här (utländska) killen som var intresserad av jobb i kommunen.

Att mannen som lärling får sin utbildning till elektriker betald av Härjedalens kommun är inte en unik företeelse. Det förekommer liknande arrangemang inom andra delar av kommunen enligt Britt Paju.

– Tanken har varit att han ska gå och valideras. Så har upplägget varit. Det här är nytt inom det här området. Men vi gör ofta så här inom andra områden. Som exempelvis vårdbiträden som får vidareutbildning till undersköterskor, säger hon.

Men här är det ju någon som inte hade en tidigare anställning. Han blev anställd med förutsättningen att han skulle vidareutbildas.

– Ja. Så är det.

Har den här enheten och förvaltningen brutit mot kommunens regler för hur en anställning ska gå till?

– Vi kan bara konstatera att man gjort så här. I det här fallet så finns det saker man kan ha synpunkter på. Det bästa hade varit om man hade haft lite framförhållning. Då hade vi gjort på ett annorlunda sätt.

Annons