Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många krockade med älg på torget i Sveg

Många besökte Älgskadefondsföreningens älgkrockssimulator i Sveg i torsdags. Besökarna fick tillfälle att testa sin reaktionsförmåga när en älg snabbt dyker upp på en nittioväg.

Annons

Kjell Tjärnås, som är informatör åt Älgskadefondsföreningen, fanns i torsdags på plats på torget i Sveg och berättade om viltolyckor och hur man kan undvika dem. Med sig hade han Boris Karlqvist från Älgskadefondsföreningen och deras nya simulator. I den kan besökare testa hur det är att köra på en nittioväg när en älg eller ett vildsvin hastigt dyker upp.

– Vi vill att folk ska få pröva på en älgolycka utan att människoliv eller djurliv går till spillo, säger Kjell Tjärnås.

Emil Österman, som går transportprogrammet på gymnasiet i Älvdalen, tyckter att det var lärorikt att testa simulatorn och krocka med en älg.

– Det här är en bra övning för mig som kommer att jobba längs vägarna framöver, säger Emil Österman.

Mohamed Shakra, som är lantbrevbärare och kör långa sträckor på landsväg varje dag, tyckte att det var bra att få prova hur det är när en älg hastigt dyker upp på vägen.

– Det gick bra, jag körde bara på älgen lite grann, säger han.

Under lördagen finns Älgskadefondsföreningens krocksimulator på mässan i Hede.

– Vi har haft en strid ström av besökare hela dagen här i Sveg. Många är glada för att vi är ute och informerar om detta, säger Kjell Tjärnås. Jag hoppas på att få träffa lika många i Hede på lördag.

– Det här är en bra övning för mig som kommer att jobba längs vägarna framöver, säger Emil Österman, som också passade på att teckna en försäkring i Älgskadefondsföreningen med hjälp av Kjell Tjärnås, som är informatör åt föreningen.

Mohamed Shakra, som är lantbrevbärare och kör långa sträckor på landsväg varje dag, tyckte att det var bra att få prova hur det är när en älg hastigt dyker upp på vägen.

Mattias Axdal lyckades parera så att han inte krockade med älgarna som hastigt dyker upp.  Han tyckte att älgkrockssimulatorn var bra. Kjell Tjärnås och Hassan Tömek agerade störande passagerare.

– Det var bra att få testa detta och det var mycket verklighetstroget, säger Stefan Ericsson.

Annons