Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankellstipendiat delade kunskap med skrivsugna härjedalingar

/
  • Therèse Granwald delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper.
  • Mankellstipendiet ger ro att skriva. Här tillsammans med Mats Haldosén som leder skrivklubben i Härjedalen.
  • Therèse Granwald gav också övningar till deltagarna och fick själv en liten paus för fotografering.

Vårens skrivarkurs i Sveg har lockat tolv härjedalingar med författardrömmar. Häromveckan dags fick de draghjälp av Therèse Granwald, författare och lärare vid Lunds författarskola.
– Jag vill bidra med lite kring hur vi jobbar på vår utbildning, säger hon.

Annons

Inte mindre än tolv härjedalingar har under våren samlats en gång i veckan för skrivkurs på Medborgarhuset, ledd av författaren Mats Haldosén. Vid en samling tidigare i vår fanns också Mankellstipendiaten Therèse Granwald. Hon debuterade för två år sedan med romanen "Ty riket är ditt" och arbetar som lärare vid Lunds Universitets författarskola, en tvåårig utbildning för blivande författare.

– Det ska bli kul att få träffa skrivande människor här i Härjedalen. Skrivande människor har något gemensamt och det är lätta att komma varandra in på livet, skrivandet är en bra mötesplats, säger hon när TH sitter ner för en pratstund strax före torsdagskvällen skrivmöte.

Kan man lära sig skriva, och verkligen utbilda sig till författare?

– Ja jag menar ju det. Mina studenter går en två år lång utbildning, ungefär som att man utbildar sig till regissör eller konstnär. 40 procent av dem debuterar på förlag efter utbildningen. Med övning kan man jobba på och slipa fram sin talang, säger Therèse Granwald.

Mats Haldosén, som fick uppdraget att hålla i skrivkursen i Härjedalen, var själv förvånad över det stora intresset för eget författande. Tolv stycken anmälde sig och den som åker längst har över tio mil enkel resa för att delta.

– Det är roligt att se entusiasmen och det som vi har gemensamt, lusten att skriva. Det är många som bär på en talang, säger han.

För Mankellstipendiaten Therèse Granwald, som bor i Mankellhuset i Överberg i två veckor, är också vistelsen i Härjedalen en chans att få jobba på med sin nya bok.

– Jag har verkligen fått ro att skriva här. Hemma har jag en treåring och heltidsjobb. Här är det tyst, lugnt och vackert, säger hon.

Annons