Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marklunds gitarrfabrik

/
  • Per Marklund byggde sin egen gitarr vid köksbordet i studentlägenheten. Nu har det vuxit till ett företag.
  • I snitt tar det ungefär en månad för Per Marklund att tillverka en gitarr.
  • Årets gitarrer hänger på rad. Sammanlagt blir det elva stycken innan året är slut.
  • En gitarrhals har tagit plats. Nu återstår lite
  • Marklunds Gitarrfabrik i Stenberg, Arnäsvall, börjar bli ett märke för finsmakare.
  • Föregångaren är en amerikansk Martin från 30-talet. Marklunds gitarrer pryds också med ett M.
  • Verktygen står på rad – gamla hederliga sådana.

Per Marklund har många strängar på sin lyra.
Mest handlar det dock om gitarrer – och bygget av det ultimata instrumentet.
– Det rör sig inte om magi, utan om bra material och lika bra hantverk, säger han.

Annons

Per Marklund studerade till civilekonom i Umeå och var nästan färdig. Det var då som han, som han själv uttrycker det, "snöade in på gitarrbyggen".

– Jag blir lätt passionerad, berättar han där hemma i sin nybyggda gitarrverkstad på föräldrarnas gård i lantlig miljö i byn Stenberg, en halvmil norr om Örnsköldsvik.

Första gitarren byggde han själv vid köksbordet i studentlägenheten – och även om den inte blev helt perfekt så medger han en viss stolthet.

– Jag använde i princip bara en Morakniv och ett stämjärn från ÖoB.

– Hade gitarren blivit kass hade jag nog inte fortsatt, säger han och ler.

Gitarr nummer ett gav dock mersmak och när sedan en kompis också ville ha en – ja, då tog allt fart.

Sedan dess har hobbyn blivit ett jobb och ett företag – och nu kommer det beställningar med jämna mellanrum från USA, Kanada och Europa.

– Det har gått fort. Det är knappt jag hinner med, säger han och ler igen.

Gitarrförebilden är ett instrument han själv fick spela på en gång, en Martin D18 från 1937.

– Jag blev helt såld. Det fanns ingen återvändo efter det, säger han och påpekar att det är just sådana instrument han försöker att göra reproduktioner av.

– En gammal amerikansk Martin i gott skick är en dyrgrip i dag. De kostar sinnessjukt mycket, kanske uppemot en halv miljon kronor.

Gitarrerna han själv tillverkar tar ungefär en månad att göra. Det handlar om alla möjliga träslag från exklusiv jakaranda från Madagaskar, österrikisk alpgran till rönn hemma på tomten eller gran från Kittelfjäll.

– Jag har tillverkat någon gitarr jag gått back på, men numer får jag betalt så att jag ska kunna leva på byggandet, säger han.

Årets gitarrproduktion består annars av elva instrument och nästa års orderbok är redan fulltecknad – och på sikt hoppas han kunna öka takten något.

– Ungefär 15 gitarrer per år hoppas jag på. Men det tar tid om man bara använder handverktyg, säger han och demonstrerar sitt sylvassa stämjärn och en hyvel, som får träslag att se ut som lövtunna papper.

På frågan varför han tror att det börjat så bra för honom, svarar han snabbt att "jag började med att lägga ut detaljrika bilder på bra hantverk".

– Jag tror det skapade det förtroende som behövdes för att få bollen i rullning.

– Och jag är väldigt noga med att visa de små detaljerna och att bilderna jag visar ska vara så bra som det bara går. Men i slutändan är det resultatet som räknas. Gitarren ska se rätt ut, och framför allt – låta rätt, säger han.

Innan vi lämnar gitarrverkstaden i Stenberg tar han fram nummer sex av sina alster och börjar spela. Det låter fantastiskt bra – trots att ett plåster på ett finger påminner om ett av de där sylvassa stämjärnen. Jag kan heller inte låta bli att fråga vem han helst skulle vilja sälja en gitarr till, om han nu skulle få chansen.

– Affärsmässigt skulle det naturligtvis vara en stor artist. Om Eric Clapton hörde av sig skulle jag nog inte tveka. Men då skulle han vara tvungen att komma hit. Och först skulle vi snacka lite i lugn och ro över en kopp kaffe. Anledningen till det är att kontakten mellan mig och kunden är viktig, det är roligast att bygga till människor jag tycker om. En nyfunnen vän som är en duktig musiker kommer sannolikt lägga en beställning snart, jag ser väldigt mycket fram emot det. 

Fortsätter instrumentbyggandet på den här vägen för Per Marklund är det knappast frågan om utan när Clapton eller någon annan fantom hör av sig till gitarrbyggaren i Stenberg, Arnäsvall.

Först ska han dock ha lite semester – hos en gitarrbyggare och förebild i Tyskland.

– Hans kompanjon ska vara ledig. Då får jag använda hans arbetsplats i en månad.