Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla nya öl i bolagets fasta sortiment testade

/
  • Ett dussin nya öl anlände 1 december till Systembolagets hyllor och fasta sortiment. Vi har testat dem alla.

Ett antal nya öl har anlänt till Systemets fasta sortiment i december. Till skillnad från de tillfälliga, mer exklusiva, nyheterna som lanseras regelbundet så är de här tyvärr inte så överdrivet spännande.

Annons

Hittar inget fynd, men en del köpvärda och väl så goda som många av de konforma lageröl som redan trängs i bolagets hyllor.

Nya öl på Systemet

Bra köp – mycket för pengarna

Platan Granát, 4,6 %, Tjeckien

Pris: 50 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 1554

Omdöme: Uppvisar en vacker mörk bärnstensfärg och en stor aromatisk humlekaraktär i en lättdrucken, rostad stil med stråk av farinsocker.

New York Lager, 5,2 %, Danmark

Pris: 33 cl/18,90 kr Systembolagsnummer: 11416

Omdöme: Här bjuds en stor aromatisk, amerikansk humlekaraktär och maltsötma i en lättdrucken, fruktig stil med inslag av knäck i den långa, behagligt beska, smaken som påminner mer om en ale än om en lager. (Ekologisk)

Alter Valter Altbier, 4,7 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 11204

Omdöme: En ale av tysk typ som exponerar en vacker rödbrun färg och en stor farinsockrig, sötmaltig, harmonisk och lång fruktig smak med en försynt kaffeton och moderat slutbeska.

Old Tom, 8,5 %, Skottland

Pris: 33 cl/25,90 kr Systembolagsnummer: 1608

Omdöme: En mörk, alkoholstinn ale av barley wine-typ med en fet mörkrostad maltighet och russinlika inslag tillsammans med stråk av farinsocker och en lite nötig eftersmak. Att njuta till ost och mörk choklad.

Traquair House Ale, 7,2 %, Skottland

Pris: 33 cl/26,90 kr Systembolagsnummer: 11252

Omdöme: En mörk, fruktig ale av kontemplativ smuttstil med relativt fyllig smak med rostade, något brända, inslag och stråk av kaffe, men utan påtaglig beska. Rätt kul och personligt.

Prisvärt

Praga Lager, 4 %, Tjeckien

Pris: 50 cl/15,90 kr Systembolagsnummer: 1587

Omdöme: Klassisk, sötmaltig lageröl i något vek, men välgjord stil med liten honungston och kort slut. Helt okej, men tråkigt standardiserad och saknar lite kropp.

Litovel Classic, 4,2 %, Tjeckien

Pris: 33 cl/10,90 kr Systembolagsnummer: 1544

Omdöme: En ljus standardlager som exponerar en försynt maltig, halmlik smak med liten beska i lätt, typisk tjeckisk, pilsnerstil med kort, något vattnigt, slut.

Betty’s Bitter, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/22,80 kr Systembolagsnummer: 11211

Omdöme: Bjuder på en rostad smak med förnimmelse av bränt socker och mörkt bröd med bra humlebeska.

Dugges Black Currant, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/27,90 kr Systembolagsnummer: 11535

Omdöme: Klart udda, illsurt öl i spontanjäst lambic-stil med tydlig frisk svartvinbärskaraktär. Främst för nördar med specialintresse för denna klart kontroversiella urölstil.

VanderGhinste Oud Bruin, 5,5 %, Belgien

Pris: 25 cl/21 kr Systembolagsnummer: 1601

Omdöme: Mycket annorlunda öl med en stor maltig, något söt, smak tillsammans med inslag av ekfat och choklad – och med en överraskande hög bärig syra och ringa beska. Kanske mer spännande än gott.

DesignBrew Très Belle Chic Trippel, 8,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/29,90 kr Systembolagsnummer: 11218

Omdöme: En djup, alkoholfet, smuttale med en rik, söt, brödig, maltighet, fruktiga toner och en måttlig beska. Lyckas integrera den höga alkoholen fint i smakbilden.

Ej prisvärt

Ardwen Blanche, 4,5 %, Frankrike

Pris: 75 cl/54,90 kr Systembolagsnummer: 1682

Omdöme: En ofiltrerad, halmgul veteöl utan beska i en något charmlös, men lättdrucken, citrustonad stil som mer känns som ett råämne till en öl än en färdig produkt.

Annons