Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbel-IPA läcker ölnyhet på bolaget

1 juni landade ett antal nya utmanaröl i Systembolagets hyllor.
Tre månader har dessa på sig att sälja så mycket som efterfrågas. Blir några av dessa öl populära så kan de ta en ordinarie plats och knuffa ut något sämre säljande öl från den fasta listningen.
Fyra gånger om året sker dessa utmaningar mot de etablerade märkena. Sverige håller sig denna gång väl framme med en karaktärsfull dubbel-IPA från Sigtuna Bryggeri till bra pris. Borde ha en god chans att bli en ny favorit hos många av de allt talrikare IPA-fantasterna.

Annons

Elva nya öl har anlänt till Systemets fasta sortiment. De är utmanare som i tre månader ska konkurrera om en ordinarie plats i hyllorna. De här sex hör till de allra bästa köpen.

Nya öl på systemet i juni

Fynd – bästa köp

Sigtuna Jumbo DIPA, 8 %, Sverige

Pris: 33 cl/25,90 kr Systembolagsnummer: 1205

Omdöme: Helläcker dubbel-IPA med massiv, fruktig humlekaraktär och påtaglig beska i den glycerolfeta, komplexa, långa smaken med stråk av barrskog (från humlen). Den höga alkoholhalten är fint integrerad och bidrar till djup och rondör i smaken. Bör njutas i meditativa sippar. Nytt styrkebevis från kvalitetssäkert bryggeri.

Mikkeler Hva Såå!?, 6,8 %, Belgien

Pris: 33 cl/27,90 kr Systembolagsnummer: 1681Omdöme: Udda men läcker ale med stalliga toner i en stor maltig och humlerik stil med stråk av torkade frukter och örter. Mikkeller gör aldrig sanna ölvänner besvikna – och det här är ännu en spännande maltskapelse med den danske bryggmästarens tydliga och innovativa signum.

Monastic, 7 %, USAPris: 35,5 cl/31,90 kr Systembolagsnummer: 1605Omdöme: Förstklassig, mycket stiltypisk amerikansk IPA med stor, något söt, aromatiskt fruktig humlekaraktär och tydlig beska. Balanserat, lättgillat, komplext och välgjort.

-

…också bra köp

The Pawns Pilsener Non-Gluten, 5,2 %, Sverige

Pris: 33 cl/20,90 kr Systembolagsnummer: 1362

Omdöme: Exponerar en stor fruktig smak i en lättdrucken, humlearomatisk stil med viss beska. Välgjord och trevlig lager med amerikanska förtecken – och utan gluten. Gjord på både korn- och havremalt.

Tuatara APA Aotearoa Pale Ale, 5,8 %, Nya Zeeland

Pris: 33 cl/27,90 kr Systembolagsnummer: 1209

Omdöme: Rik smak av såväl brödig malt som generöst fruktig aromhumlekaraktär med toner av farin, grape, barrskog och med påtaglig, men balanserad, beska. Nya Zeeland blir allt mer intressant i ölsammanhang.

Coppersmith’s Saison Ekologisk, 5,2 %, Sverige

Pris: 33 cl/27,90 kr Systembolagsnummer: 1541

Omdöme: Bjuder på en intressant, öppen, sötmaltig doft som går igen i den friskt fruktiga, något brödiga och vitala smaken. Lättdrucket men med viss karaktär.

Prisvärt

Heineken, 5 %, Nederländerna

Pris: 33 cl/14,90 kr Systembolagsnummer: 11484

Omdöme: Standardlager utan vare sig fel eller förtjänster. Välgjort, något sött och ytterst opersonligt och spänningslöst. Men okej för sommartorr strupe och att svälja ner sillen med.

To Øl Berliner Vice, 3,8 %, Belgien

Pris: 33 cl/21,90 kr Systembolagsnummer: 11468

Omdöme: Doften indikerar en generös aromatisk amerikansk humlearom, vilket gör den friska, eller rättare sagt sura, smaken lite överraskande. Klart udda, endast mellanölsstarkt och inte helt okonventionellt.

Ej prisvärt

Litovel Classic, 4 %, Tjeckien

Pris: 33 cl/10,90 kr Systembolagsnummer: 1354

Omdöme: Ytterst lätt mellanölslik lager utan beska där det enda positiva är det låga priset. Som en vattningare variant av Pripps Blå.

Feldschlößschen Pilsner, 4,9 %, Tyskland

Pris: 33 cl/12,90 kr Systembolagsnummer: 1324

Omdöme: Mycket konform, konventionell lager i ytterst lätt och anemisk stil utan nämnvärd humlebeska eller maltighet. Helt onödigt gräsklipparöl.

Commerzienrat Riegele Privat, 5,2 %, Tyskland

Pris: 33 cl/14,90 kr Systembolagsnummer: 1334

Omdöme: Andas massproduktion i helt utbytbar, småsöt, ljus standardlagerstil i menlös smakprofil.

Annons