Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lailas mat: Adventstid med grötmingel - och så undviker du att bränna fast den

/

Annons

I adventstid kommer mängder på förslag till glöggmingel i tidningar och tv-program. Mitt förslag till detta blir risgrynsgröt och en ljuvlig saffranskaka till kaffet. Gröten sköter sig själv på spisen eller i ugnen och jag kan plocka lite med adventsljus och elljusstakarna. Dessutom kokar jag en stor laddning med gröt så att jag senare under veckan kan göra risgrynspudding eller grötplättar.

Visst kan man äta risgrynsgröt året runt men för många förknippas den med december och julen, nästan lika viktig som julskinkan. Sitt intåg på våra julbord fick risgrynsgröten först på slutet av 1800-talet. Vitt rundkornigt ris, grädde och smör, en gröt för de som hade råd att handla dessa dyra ingredienser. Innan åt man julgröt av korn eller råg och kokt i mjölk för att lyxa till den.

Till en början la man även i en mandel i gröten, den som fick den i sin tallrik skulle bli gift nästkommande år. Även bittermandelmandel kunde läggas i och den som fick den skulle inte bli gift nästa år. I dag lägger nog de flesta i kanelstång och då inte för att förutspå om man blir gift eller inte utan för att smaksätta gröten.

Många är vi nog som kokat risgrynsgröt som har bränts fast i botten av kastrullen. Vad kan man då göra för att undvika detta? Tjockbottnad kastrull är bra att koka gröten i då den fördelar värmen jämnare. När mjölken kokat upp flytta kastrullen till annan platta med svag värme för nu skall gröten endast svälla eller ställ in kastrullen i ugnen på 100 grader i ca 60 min. Är nu gröten för tunn låt den koka en stund utan lock, för tjock späd med mjölk och rör om.

Jag vill även njuta av saffran- och pepparkaksdoft under adventstid. Så det blir en välsmakande mjuk saffranskaka med frosting och lingonsirap. Mitt bidrag till pepparkaksrecept blir ett med en liten smak av kaffe. När man gör pepparkaksdegen så är det viktigt att inte tillsätta allt mjöl på en gång. Detta för att pepparkaksdegen inte skall bli för hård att baka ut. När jag gör degen tillsätter jag hälften av mjölet sedan får degen vila svalt över natten och vid utbakningen av pepparkakorna arbetar jag in resterande vetemjöl.

Vad är det då som är så speciellt med saffran och pepparkakskryddorna? Från början så var kryddorna i pepparkakor och saffranet betraktade som läkemedel och var väldigt dyra. Pepparkakornas föregångare kan vi hitta i antiken och då under namnet läkebröd. När de så småningom har letat sig till Tyskland och börjas baka där går de under namnet medicinplättar. De kryddor som ingår i pepparkakor sägs ha vissa läkande egenskaper t.ex kanel och kryddnejlika kan vara slemlösande, ingefäran motverkar illamående samt att nejlikan kan vara lokalbedövande. Men fanns det peppar i kakorna? Det kan ha varit kryddpeppar men det kan även ha varit någon annan krydda som omnämnts i receptet som peppar. Svaret på den frågan har då inte jag.

Saffranet då? Kommer från en speciell krokus art och det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Medicinska egenskaper? Ja, greker och romare sägs ha använt saffran som medicin. Bra mot både magbesvär, njurproblem och kramper och saffransvatten troddes kunna motverka pest och kolera.

Men det först i slutet av 1800-talet som de börjar bli vanliga på våra julbord.

Med en önskan om en trevlig adventstid och lite trevligt grötmingel.

Recept

Risgrynsgröt

Koka en stor sats på en gång. Resterna kan användas till så mycket gott.

6 portioner

2 ½ dl rundkornigt ris

5 dl vatten

1 ½ msk smör

½ tsk salt

8 dl 3 % mjölk

1 kanelstång

Koka upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Låt sjuda under lock till dess att vattnet kokat in. Tillsätt hälften av mjölken, rör om och koka upp. Tillsätt sedan resten av mjölken och kanelstången. Ställ nu kastrullen på en annan platta på svag värme i 50 min eller i ugnen på 100 grader 1 timme.

Grötplättar

Ljuvligt goda. Kan göras med eller utan saffran. Serveras med en god sylt gärna hallon.

Ca 15 st.

5 dl kall risgrynsgröt

Ev. 1 pkt saffran

1 tsk vanillinsocker

2 st ägg

1 krm salt

1 tsk bakpulver

¾ dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser och låt smeten svälla en stund ca 10 min. Stek i smör i stekpanna eller plättlagg på båda sidor tills de blir gyllenbruna.

Risgrynspudding

Med eller utan russin - en fråga om tycke och smak. Oavsett så är det ett bra sätt att ta tillvara på överbliven risgrynsgröt.

1 liter risgrynsgröt

3 ägg

1 dl mjölk

Ev. 1 dl russin

1 msk socker

Rivet skal av ½ citron (endast det gula)

Blanda gröten med uppvispade ägg, mjölk, socker, citronskal och russin. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen tills dessa att puddingen fått fin färg ca 30 min. Serveras avsvalnad med sylt, bär eller saftsås.

Saffranskaka med frosting

Härligt saffransgul och med smak av mandel. Dekorerar med frysta lingon eller lingonsirap vackert och passar så bra ihop med övriga smaker i kakan.

3 ägg

3 dl socker

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1,5 dl grädde

75 gr smör

100 gr grovt riven mandelmassa

1 pkt (0,5 gr) saffran

Frosting

200 gr Philadelphiaost

50 gr rumsvarmt smör

4 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Krossa saffranet med lite socker, smält sedan smöret och saffranet. Låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.

Vispa ägg och socker rör sedan i grädden. Blanda vetemjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten tillsammans med smöret. Sist av allt blandas den rivna mandelmassan ned i smeten. Gräddas i nedre delen av ugnen ca 45 min. Känn med en sticka att kakan är helt torr.

Frosting.

Vispa ihop smör och Philadelphiaost till en slät smet. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa tills det känns krämigt. Bred frostingen över den avsvalnade kakan. Dekorera med lingon eller lingonsirap.

Lingonsirap

Lika delar lingon och vatten kokas i 20 min. Sila av vätskan. Mät upp vätskan och tillsätt lika stor del socker. Blanda i en kastrull och låt detta sjuda tills det tjocknar ca 20 – 30 min. Låt svalna. Ringla sirapen över kakan.

Evas pepparkakor

Detta recept har jag fått av min tidigare chef Eva Bäckström. Makalöst goda och lättkavlade.

500 gr farinsocker

300 gr smör

1 ½ dl vatten

3 dl ljus sirap

¾ dl kallt kaffe

2 msk bikarbonat

1 msk ingefära

1 msk kanel

1 msk kryddnejlika

1,2 -1,5 kg vetemjöl

Värm vatten, sirap, kaffe och slå detta över smör och farinsocker samt kryddorna. Rör till smöret har smält och allt har blandats. Blanda hälften av mjölet med bikarbonaten och arbeta in i smeten. Täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

Arbeta in resterande mjöl vid utbakningen. Grädda pepparkakorna i 225 grader.

Mer läsning

Annons