Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Haldosén blev årets Härjedaling - Härjedalsföreningen i Stockholm höll årsmöte

/
  • Författaren Mats Haldosén mottar diplom och blommor för utmärkelsen till Årets Härjedaling 2015 av avgående ordföranden Ulf Persson i Härjedalsföreningen i Stockholm.
  • Styrelsen tillsammans med hedersledamoten, Beatrice Ask.

Den 7 mars samlades föreningsmedlemmarna till årsmöte på Högalids Församlingssal. Kvällen startade med en presentation och genomgång av föreningens nya hemsida, presentationen gjordes av vår nya webbmaster Josefine Granding Larsson, vilken rönte stor uppskattning. Under kvällen korades också årets härjedaling.

Annons

Ordföranden Ulf Persson hälsade sen välkommen och speciellt då till kvällens gäster, hedersmedlemmen Beatrice Ask, författaren Mats Haldosén och web-master Josefine Granding Larsson. Därefter uppmanade till en tyst minut för avlidna föreningsmedlemmar och en tanke till de anhöriga . En av de bortgångna var hedersmedlemmen Henning Mankell.

Som ordförande för mötet valdes Beatrice Ask. Av verksamhetsberättelsen framkom att föreningen haft tre välbesökta sammankomster under året, Surströmmingsfest, besök på Riksdagshuset samt det storslagna 70-årsjubiléet med över 100 medlemmar.

Till styrelse för kommande år valdes Siw Sjögren som efterträder Ulf som avsagt sig, men lovat sitta kvar som ledamot, vice ordförande Ulf Persson, sekreterare Solvieg Andersson, skattmästare Örjan Strömstedt och ledamot Roland Salomonsson. Till suppleanter valdes Josefine Granding Larsson samt Anders Hagman.

Till Årets Härjedaling valdes författaren Mats Haldosén med motiveringen "För sitt stora engagemang för att bevara olika aspekter av Härjedalens historia för framtiden och främst för den senaste boken om sjukhuset i Sveg". Till årsmötet var Mats Haldosén särskilt inbjuden för att inte bara ta emot utmärkelsen utan även berätta om sjukhusboken. Ordföranden överlämnade diplom och blomma och medlemmarna hedrade med en stor applåd. Mats framförde ett varmt tack för utmärkelsen och sa bland annat att han "blev både överraskad och omtumlad av det glädjande beskedet. En utmärkelse som ger honom inspiration i författandet, researcharbetet och sökandet efter nya spännande uppslag i Härjedalens historia. Möten med människor som var och en går och bär på viktig historia som kommande generationer kan ta del och lära av. "

Vandringspriset, träreliefen av Emil Näsvall kommer att överlämnas vid ett senare tillfälle när förra årets Härjedaling Ida Ingemarsdotter har möjlighet att närvara. Hon hade tyvärr inte möjlighet att närvara då hon i dagarna är i Kanada för tävlingar i Ski Tour.

Efter årsmötet bjöds på kaffe, och smörgåstårta och hembakad kaka av Siw Sjögren.

Kvällen avslutades med att Mats höll föredrag om boken "Sjukhuset och hälsoarbetet under 90 år". Mats berättade också att han den närmaste tiden i Tidningen Härjedalen kommer att göra historiska nedslag i landskapets historia av lite mer udda och underhållande karaktär som säkert kommer att välkomnas av många.

Hälsningar Ulf Persson

Annons