Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med hjälp av bojar gör de fisket säkrare

Långå-Ljusnan nedströms tunnelutsläppet från Långå kraftverk är en tillgång för sportfiske och friluftsliv. Men det finns problem också – som nu ska rättas till.

Älven rinner här igenom Långå by med ett tusenårigt kulturlandskap och ängar, betesmarker, trollskog och vackra vyer. Här är många fiskeplatser med fin öring, harr, sik, gädda och abborre. Här finns gott om plats för många sportfiskare och besökare.

Vattenflödet nedströms kraftverket har ändrat karaktär på senare år. Förr var körningarna i kraftverket mer förutsägbara. Idag måste vattenkraften träda in när vinden mojnar och vindkraftverken stannar, annars blir det problem i elförsörjningen.

– Det där är ett problem, säger Per-Ola Persson, Långåfiskets River Keeper och kvalitetsansvarig.

Vad gör man då?

– Vi har lagt ner mycket arbete och funderingar på hur vi kan göra fisket säkrare i första hand, säger Per-Ola. Och vi vill också göra det enklare. Och helst vill vi ha ett normalt flöde. Men det ska vara möjligt att kunna fiska även när kraftverket är igång, kanske inte på högvarv men ändå under hyfsade förhållanden.

En lösning är att lägga ut bojar där man kan förtöja sin båt, kanot eller flytring. Då slipper man ankra med de risker det för med sig. Och man skrämmer inte bort fisken, ger upp och tror att det inte finns någon fisk.

Idén togs in i projekt Långå-Ljusnan som fiskevårdsföreningen drog igång 2015. Fortum Generation har varit med och sponsrat och dessutom har en del bygdemedel beviljats. I den satsningen ingår även röjning av stigar, vindskydd och rastplatser och fler tillgängliga ställen för fiskare. Plus tolv bojar som läggs uppströms de bra fiskeställena. Där kan man förtöja och fiska av området för att sedan drifta vidare nerströms till nästa boj.

– Den nedersta sträckan tar mellan två och tre timmar och blir ett lagom fiskepass, säger Per-Ola. Det är en trevlig fisketur, i en ny betydelse, som inte har varit lika enkel att göra tidigare, men blir det nu.

Grundflak och grusbankar har kartlagts och är kända fiskeplatser sedan länge. Innan kraftregleringen lade byborna nät där. Det har upphört, men fisken står kvar på samma ställen.

– Jag tror vi blir först i landet med den här metoden, säger Per-Ola Persson. I enstaka dammar för put-and-take vet jag att det förekommer bojar, men annars tror jag det är sällsynt i strömmande vatten.

Men han vill rikta ett varningens ord till dem som vadar. Vattenflödet kan öka kraftigt helt utan förvarning och det gäller att ta sig i land, helst på rätt sida av ån.

– Och för alla gäller det självklara att man har flytväst! Rätt påtagen! Hela tiden, manar Per-Ola Persson.

Allan Blomkvist och Per-Ola Persson.