Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medeltida utgrävning på gång utanför Sveg

Sugen på att gräva upp en liggmila i sommar? Då har Lars Inge Lööv på Bäckedals folkhögskola det perfekta förslaget. En tiodagars arkeologisk gräv- och inventeringskurs strax utanför Sveg.
– Fler borde vara intresserade av detta, säger arkeologen

Annons

Den kolbotten som finns kvar efter en medeltida liggmila, och som ska användas för sommarens arkeologiska kurs, ligger strax utanför Sveg. Lars Inge Lööv upptäckte den vid en inventering för en tid sedan. Nu har han skapat en sommarkurs tillsammans med Jamtli som går ut på att gräva upp milan och även göra en rekonstruktion av en densamma.

I tiodagarskursen ingår också föreläsningar, exkursioner och inventering av andra fornlämningar i skogarna runt Sveg.

– Den medeltida benämningen på området från Särna upp till Sveg var Sotdalarna. Det har att göra med att det fanns så många milor i området. Träkolen användes för att framställa järn från myrmalmen. Det här är otroligt viktigt och spännande historia som hjälper oss att förstå sammanhanget. Det handlar om Härjedalens historia helt enkelt, säger Lars Inge Lööv.

Genom åren har han gjort otaliga inventeringar av fornlämningar åt skogsbolaget Stora i samband med planerade avverkningar. Stora bidrar också med virke till den rekonstruktion av en liggmila, som till skillnad från en resmila ligger på marken.

– Det är ingen som forskat i just liggmilor från medeltiden tidigare, och det gör det extra spännande, säger Lars Inge Lööv, som gärna tar emot fler anmälningar till sommarens kurs.