Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonregn över äldreomsorgen i Härjedalen - men fortsatt ansträngd budget 2015

/
  • Anna-Lena Andersson är ordförande i socialnämnden i Härjedalen.

Socialtjänsten i Härjedalen kan räkna med ett tillskott på nästan två miljoner kronor mot slutet av året. Pengar kommer från regeringens satsning på att öka bemanningen inom äldreomsorgen.
– Det är ett välkommet tillskott, säger Anna-Lena Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

Beskedet gavs på socialnämndens sammanträde häromveckan, Härjedalens kommun kan få ett tillskott på 1,7 miljoner kronor. Pengarna kommer från regeringens tillfälliga satsning för att öka bemanning inom äldreomsorgen. I år handlar det om en miljard till kommunerna som fördelas genom Socialstyrelsen och sedan två miljarder per år fram till 2017.

– Det här är riktat mot just personal inom äldreomsorgen men kan gälla olika yrkeskategorier vad jag förstår. Men det finns ju stora behov och pengarna är naturligtvis ett välkommet tillskott, säger Anna-Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Härjedalens kommun.

Vet ni redan nu var ni ska satsa pengarna?

– Det är inte riktigt klart men vi vet ju att det behövs mer personal på flera ställen. Det blir inga problem att använda pengarna men vi måste se till att de används på rätt sätt.

Kommunen måste ansöka om pengatillskottet och sedan redovisa hur de använts. Den första utbetalningen, som för Härjedalens del alltså kan bli 1,7 miljoner kronor, kommer mot slutet av året. Hur mycket pengar det blir under de kommande två åren vet inte Anna-Lena Andersson i dag.

Tillskottet kommer inte att påverka årets budget, enligt Anna-Lena Andersson, som även i fortsättningen ser mycket ansträngd ut. Prognosen pekar mot ett underskott på närmare nio miljoner kronor för socialförvaltningen i kommunen.

Annons