Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Million: Sverige ska upprepa skalpen från 1981 – Ryssland spelar för en sargad idrottsnation

 
Bandy-VM i Chabarovsk
Visa alla artiklar

I morgon börjar bandy-VM – som sänds exklusivt på Bandypuls. Här är redaktören Christoffer Millions tankar inför premiären mellan Sverige och Finland.
"VM i Chabarovsk har alla möjligheter att bli det häftigaste på många år", skriver han.

► Bandypuls sänder VM i Chabarovsk – här är matcherna du ser hos oss

Chabarovsk är klassisk bandymark. Det var här Sverige tog historiens första VM-guld i bandy 1981, i en sport som dittills hade dominerats fullständigt av Sovjetunionen.

Efter kollapsen i VM-finalen 2015 är landslaget nu tillbaka i staden där isskulpturerna står uppradade på torgen, där den sibiriska isvinden kyler hela benmärgen trots att det är blå himmel och sol hela dagarna, där trafiken upplevs som vilda västern, där hotellrummen luktar kedjerökning och där en kaffe i receptionen kostar lika mycket som en mils taxiresa till väldiga Erofey Arena.

LÄS ÄVEN: Exklusivt hos oss – så gör du för att se bandy-VM

Sverige har rest till Chabarovsk som världsmästare, inför ett mästerskap där guldet är målet men där den ryska björnen är mer förbannad och svårslagen än någonsin efter finalraset i Sandviken. Rysk idrott är skakad i grunden av dopningsskandaler och avstängningar som avlöst varandra de senaste åren, så svenska landslaget kommer inte bara att möta en hemmanation som spelar för flaggan. Sergej Lomanov, Almaz Mirgazov och de andra stjärnorna spelar även för att i någon mån upprätta lite idrottsheder i landet.

– Det är stor uppmärksamhet från tv. Alla tycker att det är stort att VM går i Ryssland med hela situationen som är runt den ryska sporten, sade Sergej Lomanov när jag träffade honom i Erofey Arena under söndagen.

SE ÄVEN: Studio Chabarovsk: Förklarar sina smeknamn – då brister det för hela studion

Den ryska tv-produktionen talar sitt tydliga språk: Det är inte vilket vanligt mästerskap som helst som spelas där borta i östra Sibirien. Produktionen kommer att bestå av 17 kameror och över 40 personer som arbetar runt matcherna. Såvitt jag vet har bandyn aldrig upplevt något liknande, med reservation för SM-finalen på Friends Arena 2013.

LÄS ÄVEN: Superproduktionen bakom Bandypuls livesända VM-matcher – möt ryske TV-producenten

I Sverige sänds VM exklusivt på Bandypuls. Det känns smått overkligt att skriva, men där är vi nu efter en framgångsresa som började hösten 2013. Då kunde vi aldrig drömma om det här. För den här sportens inbitna vet vi redan att vi är en uppskattad aktör, men att vi skulle kunna erbjuda VM:s hetaste matcher var en fantasi tills för bara några månader sedan.

Mästerskapet i Chabarovsk har alla möjligheter att bli det häftigaste på många år. Ryssland spelar för att vinna guld och stolthet till en sargad idrottsnation. Sverige går in för att upprepa 1981-lagets superskalp på Leninstadion, den här gången i en instängd arenamiljö med en ljudkuliss som enligt många saknar motstycke. Linus Pettersson beskrev det hela som en gryta, med publikens vrål som öronbedövande. Det kommer att ge ännu mer kraft till Rysslands ständiga attacker. Sverige behöver göra andra halvlek i Sandviken två gånger om för att kunna stå emot. Minst.

SE ÄVEN: SUPERINSIDE: Bandypuls stora bildextra från Chabarovsk – staden, spelarna och matcherna

Nej då, jag glömmer inte Finland. Fiaskot i Uljanovsk finns kvar där i skallen. Jag var själv där och upplevde knallen på så nära håll som det går utan att vara involverad i organisationen.

Men jag kan inte se att Svenne Olsson och Sverige går på samma mina en gång till det här decenniet. Tuomas Määttä må vara en storstjärna redan, men på pappret och lagdel för lagdel bör Finland ändå inte ha en chans mot någon av stormakterna i slutändan.

Det blir förstås Sverige eller Ryssland igen. Efter baksmällan i Uljanovsk och guldet i Sandviken är det dags för Svenne Olssons harmoniska landslag att erövra rysk mark också. Klubblagskänslan kan ta det hela vägen.

MISSA INTE

► Här är matcherna som Bandypuls sänder exklusivt från bandy-VM

► VM dag för dag – så ser svenska landslagets schema ut i Chabarovsk

► Här är truppen som ska försvara VM-guldet – Bandypuls sände live från presskonferensen

► Bandypuls omdömen – spelare för spelare: "Största vinnarskallen i svensk bandy?"

► Bandypuls hårdbevakar VM i Chabarovsk – här är vår uppställning i mästerskapet