Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Astrid Bergman, Lidingö

Astrid Bergman (f. Eurenius) föddes 1926 i Överhogdal i Härjedalen. Hon var fjärde flickan i en syskonskara på sju. På gården bodde 13 personer, inklusive en piga, en dräng och hennes mormor och morfar. De hade några mjölkdjur, lite skog och hennes pappa jobbade som nämndeman och snickare.

Astrids mamma uppmuntrade sina barn att söka utbildning och arbete söderut, vilket flera av dem gjorde, även Astrid. Hon flyttade som 17-åring till Stockholm och hennes första bostad var på Lidingö. Lidingö skulle sedan också bli den plats där hon levde sina sista dagar.

Hon och de äldre syskonen fick turas om att åka hem och hjälpa till med gården, så länge djuren fanns kvar. Astrid ville aldrig bli bondmora. Hon hade sett baksidorna av ett sådant liv redan som barn. Tidiga mornar, mycket arbete, ingen ledighet.

Hennes dröm var att bli sjuksköterska, men resurser fanns inte, så hon fick jobba för pengar till sin utbildning. Hon jobbade på restaurang, utbildade sig till kallskänka och gick ett år på Folkhögskola i Mariefred. Astrid var målmedveten och viljestark, och i mars 1951 började hon på den då nya S:t Eriks Sjuksköterskeskola i Stockholm.

1954 tog hon examen. Då hade hon träffat sin livskamrat, Eilert Bergman från Funbo utanför Uppsala, de förlovade sig i Storlien samma år. 1955 gifte de sig i Stockholm och senare samma år inköptes familjens sommarställe i Gustavsvik på Värmdö. Något år senare flyttade de till Johanneshov. År 1958 fick de sitt första barn, Kerstin, och 1962 föddes Kjell. 1967 flyttade familjen till en villa i Nacka, där barnen hade förmånen att växa upp.

Villan och sommarstället var även samlingspunkter för släkt och vänner. Astrid var väldigt fäst vid sin familj, sina barn, syskon och syskonbarn, av vilka flera också flyttade till Stockholm där hon tog dem under sina vingars beskydd. Hon fick sedermera fyra barnbarn, som hon också månade mycket om. Hon arbetade som sjuksköterska på bland annat Stureby, Gammeludden och Annebergs konvalescenthem i Nacka. Astrid och Eilert hade ett fint liv tillsammans. De hade hälsan och reste mycket utomlands.

Astrid hade en härlig och karakteristisk humor, en egenskap hon delade med sin bror Ingvar. Det har blivit många härliga skratt genom åren.

Hon uppmuntrade sina barn att utbilda sig, det fanns bättre förutsättningar än när hon var ung, och hon visste hur viktigt det var att stå på egna ben. Hon satte alltid familjen främst, och genom sina erfarenheter kunde hon förmedla många viktiga lärdomar. Hon utstrålade styrka och ödmjukhet. Det var en människa med ett stort hjärta, som alltid gjorde allt hon kunde för de hon älskade. Nu är hon borta i sviterna av covid-19, 93 år gammal. Saknaden är enorm, men alla vi som varit en del av hennes liv är tacksamma för de fina och ljusa minnen hon lämnat kvar.

Kerstin Grönlund

Dotter

Veronica Grönlund

Barnbarn