Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesord: Börje Loo, Långå

Till minne av Börje Loo, som avlidit i en ålder av 77 år.

Annons

Börje Loo kom att ägna hela sitt yrkesverksamma liv åt lantbrevbärarens viktiga uppdrag. Det är en yrkesroll som mer än de flesta skapar trygghet åt tillvaron; budbäraren som kommer med de mest efterlängtade breven, men även med brev som kräver sin avgift i tid. Förmedlaren av skickningar och paket. En länk mellan människor som behöver varandras kontakt. En person som hör till samhällets viktigaste funktioner.

Efter skolgång i Långå blev Börje tidigt involverad i familjens affärsverksamhet, Loo:s lanthandel i Långå, där även Posten hade sin hemvist och så förblev det till den dag, våren 1966, då Postverkets rationaliseringar drabbade landet. Posten i Långå stängdes, trots protestbrev, som inte ändrade verksledningens uppfattning. Det fick räcka med postkontor i Hede. Långåborna kunde vara tacksamma för att lantbrevbäraren Börje skulle få finnas kvar.

I nära ett halvsekel var Börje trogen vår post. Börje var en välkommen besökare och glädjespridare, för många kanske den enda mänskliga kontakten på hela dagen. Dessutom personifierade han hjälpsamheten, inte bara i yrkesrollen utan även i det privata. "Ornar de’ jag, serru!", sa han. Pålitligheten kände inga hinder.

Skötsamhet var ett tongivande inslag i hans personlighet, inte av tvång utan mer av glädje och intresse. Det står en välskött grålletraktor på hans gård i Långå. Vi minns hur de tillsammans, i mörker och kyla, hållit snön borta från de områden där den inte ska ligga.

Döttrarna Lena och Anna hade i Börje en pappa med varm familjekänsla. Morfar Börje och dottersonen Alvin fick alltför få år tillsammans. Johnny och Mikael har förlorat sin svärfar. Och Börjes osvikliga och kärleksfulla omsorg om sin mamma, Anna Loo, räckte till hans sista dag. Alla i familjekretsen, släktingar, grannar och vänner kan med värme och glädje minnas vår Börje.

Ellen och Helge Jonsson,

kusiner till Börje

Annons