Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord: Erland Jonsson, Kälarne, 86 år

Erland Jonsson, Kälarne, somnade stilla in i december. Han blev 86 år.

Jonas Erland Jonsson föddes på Torpet i Västra Nyland, Gåxsjö 1932. Tillsammans med syskonen Karin och Ingvar växte han upp på familjens bondgård. Större delen av sitt liv levde han i Kälarne tillsammans med Elisabet.

Erland utbildade sig vid Torsta lantmannaskola och vid Bispgårdens skogsinstitut och arbetade som skogsarbetare och virkesmätare innan han inledde sitt arbete som skogsinspektor i Norrskog.

Erland och Elisabet gifte sig 1958 i Lillhärdals kyrka och kom sedan att bo i Gåxsjö, Ottsjön och Håsjö innan de byggde eget hus på Villavägen i Kälarne 1967.

Där kom Erland också att bygga upp Norrskogs skogsägarförening i Östjämtland.

Sönerna Anders och Sven föddes på tidiga 1960-talet.

Tillsammans har Erland och Elisabet rest en del. I bagaget har både gigantiska kottar och exotiska fröer fått följa med hem till de egna odlingarna. Trädgården har alltid prunkat av vackert blomster, goda grönsaker och söta hallon och jordgubbar. Till hösten stod ringblommorna i full blom lagom till Erlands födelsedag 16 september.

Hela sitt liv har skogen tagit en stor plats, både i yrket och intresset. Till Nylands tallar har han alltid återvänt för att jaga älg, fiska, plocka hjortron och vandra. I snickarboden hemmavid har det skapats skålar av trädens vrilar och byggts dockhus till barnbarnen. Efter pensionen lärde sig Erland att timra. En åttkantig busskur, en lekstuga, redskapsbodar och gäststugor pryder nu familjens ägor som fina minnen. Praktbygget blev stugan i Edsåsen där familjen fortfarande samlas.

Länge sjöng Erland också i bygdens kyrkokör som tenor. På väggen hänger fiolerna fortfarande som ett minne av Erlands stora musikintresse och färdighet.

Föreningslivet och politiken har funnits med i Erlands liv som en röd tråd. Nykterhetsrörelsen, bondeförbundet och skogsägarföreningen har varit viktiga beståndsdelar i hans liv.

Barnbarnen skjutsade han till dagis i både skottkärra och snöskyffel. På Ansjöns is skottade han fram en egen skridskobana till barnbarnen.

Sitt sista levnadsår fick Erland god vård på Tallgläntans äldreboende.

11 december 2018 somnade Erland in.

Vi saknar honom oändligt mycket, men minns honom med värme, pliriga isblå ögon och räven bakom örat.

Familjen, genom Karin G Jonsson